Κούβα: Πάνω από 1.000 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

AP

Ξεπεράστηκε για ακόμη μια φορά το όριο των χιλίων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού μέσα σε μία ημέρα στην Κούβα, όπου το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε χθες Τετάρτη πως το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.006 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 9 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 547 νεκρούς επί συνόλου 96.760 μολύνσεων.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ τόνισε μέσω Twitter ότι εξαπλώνεται στη χώρα το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, κάτι που κάνει αναγκαία την αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Η έλευση στη χώρα νέων στελεχών του ιού μας αναγκάζει να προσαρμόσουμε τα πρωτόκολλα», τόνισε ο αρχηγός του κράτους. Κουβανοί επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως «εξαπλώνεται η παραλλαγή του ιού η οποία αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και η οποία μπορεί να είναι πιο μολυσματική και θανατηφόρα».

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα αυστηρά μέτρα που επιβάλλουν οι αρχές.

Δύο υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών τους. Άλλα τρία βρίσκονται σε διάφορα στάδια μελέτης. Η Αβάνα, που έχει επικριθεί διότι δεν έχει αρχίσει ακόμη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού, σκοπεύει να έχει ανοσοποιηθεί έναντι του νέου κορονοϊού όλος ο πληθυσμός της χώρας μέσα στη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ