Κουρτς: Κίνδυνος νέου προσφυγικού κύματος – «Ο Μητσοτάκης αποφασισμένος»

Για τον κίνδυνο νέου προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη, προειδοποιεί ο τέως καγκελάριος της Αυστρίας και υποψήφιος εκ νέου στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στην Ισπανία και την Ιταλία ,για την «στροφή» τους σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, ενώ αντιθέτως «βλέπει θετικά» τα μηνύματα των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας.

«Δεν έχω απλώς την αίσθηση ότι εδώ κάτι ετοιμάζεται, αλλά έχω και την αίσθηση ότι εμείς στην Ευρώπη φέρουμε εν μέρει και την ευθύνη για αυτό», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD και τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί αποφασιστικό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ρήξη με την Ευρώπη θα έχει συνέπειες: «από την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την οποία ζητούμε από καιρό, έως και άλλες οικονομικές συνέπειες». Αν παίξουμε στο δικό του γήπεδο, λέει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος καγκελάριος, «θα πρέπει να τον πληρώνουμε όλο και περισσότερο και θα έχει όλο και περισσότερο την εντύπωση ότι μας έχει στο χέρι». Σε αυτό το πλαίσιο, τάσσεται κατά ενδεχόμενης επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, προκειμένου να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στην αλλαγή πολιτικής από την Ιταλία και την Ισπανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστηρίζει ότι η λογική των ανοιχτών λιμανιών και των ανοιχτών συνόρων στέλνει λάθος μηνύματα στους διακινητές και στους επίδοξους μετανάστες από την Αφρική. Θετικά, αντιθέτως, αξιολογεί ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας, το γεγονός ότι, όπως λέει, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας έστειλαν το μήνυμα ότι είναι «πολύ αποφασισμένοι» ενάντια στην συνέχιση της λογικής ενθάρρυνσης των προσφύγων και μεταναστών να έρθουν στην κεντρική Ευρώπη.

Ο κ. Κουρτς επικρίνει όμως και την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να δέχεται στην χώρα έναν στους τέσσερις πρόσφυγες που διασώζονται στις ακτές της Ιταλίας. «Όταν διασώζονται άνθρωποι στην Μεσόγειο, θα πρέπει να κάνουμε το παν προκειμένου να επιστρέφουν στις χώρες τους» υποστηρίζει. 
 

Πηγή: skai.gr