Διάγγελμα Κουλέμπα: Νίκη της Ουκρανίας στο θέμα των συνομιλιών-Αύριο το πρωί οι διαπραγματεύσεις

Διάγγελμα για την απόφαση του Κιέβου να συνομιλήσει με τη Μόσχα στη Λευκορωσία εξέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο, Δευτέρα, πρωί.

Ο Κουλέμπα έκανε λόγο για μια νίκη της Ουκρανίας, καθώς η απόφαση της Ρωσία για διαπραγματεύσεις ήταν «αποτέλεσμα των πληγμάτων που δέχεται». 

«Μπορούμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις χωρίς τελεσίγραφα, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς απαιτήσεις. Εκτιμούμε την υποστήριξη από τους φίλους μας από όλον τον πλανήτη, όμως εμείς πολεμάμε, οι δικοί μας άνθρωποι πεθαίνουν, τα δικά μας σπίτια καταστρέφονται.»

Για την τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι-Λουκασένκο ο υπουργός τόνισε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην είσοδο των δυνάμεων της Λευκορωσίας στον πόλεμο. Γι’ αυτό συζήτησαν οι Πρόεδροι Ζελένσκι και Λουκασένκο. Πρέπει να προασπίσουμε τη βόρεια πλευρά και να ελαχιστοποιήσουμε τις απειλές.» 

Επομένως, όπως είπε, «συμφωνήσαμε να αποστείλουμε αντιπροσωπεία για να ακούσουμε τι θέλει να πει η Ρωσία. Θα πάμε εκεί χωρίς να έχουμε κάποια προκαταρτική συμφωνία. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις ο Λουκασένκο διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι καμία στρατιωτική δύναμη της Λευκορωσίας δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ουκρανίας. Αυτό είναι ένα επίτευγμα και ελπίζουμε ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο θα τιμήσει το λόγο του.»

Τέλος, διεμήνυσε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται «με μανία» τη χώρα τους, «μέχρι να νικήσουμε τις ρωσικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν της επιθετική τους επιχείρηση». 

«Θα συνεχίσουμε να τους κατανικούμε στα εδάφη που έχουν ήδη στον έλεγχό τους. Δεν θα σταματήσουμε. Δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο της επικράτειάς μας», τόνισε.
Είπε, επίσης, ότι είναι ευπρόσδεκτοι όσοι θέλουν να πολεμήσουν μαζί τους. 
 

Πηγή: skai.gr