Κουαρτέτο για Μέση Ανατολή

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Ιερουσαλήμ των απεσταλμένων των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΟΗΕ και της Ρωσίας, του αποκαλούμενου "κουαρτέτου" για τη Μέση Ανατολή.

Εκπρόσωπος δήλωσε πως ο απεσταλμένος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, Μαρκ Ότε θα ενημερώσει πρώτα τις Βρυξέλλες, πριν δοθεί στη δημοσιότητα οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση.

Πάντως, στην ατζέντα της συνάντησης του κουαρτέτου επρόκειτο να συζητηθεί ο διορισμός του Τόνι Μπλερ ως ειδικού απεσταλμένου για την προώθηση των συνομιλιών μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων και το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διαμηνύσει ότι επιθυμούν ο Μπλερ να έχει διευρυμένες αρμοδιότητες.

Η Ρωσία, όμως, είχε αντιδράσει σχετικά ψυχρά αλλά θεωρείται ότι δεν θα εμποδίσει το διορισμό του Τόνι Μπλερ ως απεσταλμένου του κουαρτέτου.

Το ενδεχόμενο διορισμού του Μπλερ έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στο Ισραήλ αλλά σκεπτικισμό στους παλαιστινίους για το κατά πόσο θα μπορέσει να κάνει κάτι.

Το κουαρτέτο επρόκειτο να αποτιμήσει την κατάσταση στην περιοχή και το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών μεταξύ Φατάχ και Χαμάς.

Ο ίδιος ο Μπλερ πάντως δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει στην επίλυση της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης.

"Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για περισσότερη ειρήνη και σταθερότητα στον κόσμο γνωρίζει ότι μια διαρκής λύση της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης είναι ουσιαστική. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω στην επίτευξη μιας τέτοιας διευθέτησης", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ ,μετά τη συνάντησή του με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.
Πηγή: skai.gr