Κόσοβο: Θα παραιτηθεί ο Θάτσι εάν του απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι σε διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας ανέφερε ότι θα παραιτηθεί εάν επιβεβαιωθεί το κατηγορητήριο του εισαγγελέα του Ειδικού δικαστηρίου της Χάγης και του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο Θάτσι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-99 όταν ήταν διοικητής του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). «Σας διαβεβαιώνω για άλλη μια φορά, ότι δεν θα αντιμετωπίσω τη δικαιοσύνη από αυτό εδώ το γραφείο. Εάν επιβεβαιωθεί το κατηγορητήριο, θα παραιτηθώ αμέσως. Δεν θα επιτρέψω αυτές οι ψευδείς κατηγορίες να αποσπάσουν την προσοχή του Κοσόβου από τις προσπάθειες να καταστεί τμήμα της διεθνούς κοινότητας ως μέλος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα του ο Χασίμ Θάτσι.

Αναφερόμενος στο κατηγορητήριο υπερασπίστηκε την δράση του ιδίου στον UCK και των «αδελφών στα όπλα» - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- επισημαίνοντας ότι οι μόνοι νόμοι που παραβιάστηκαν ήταν αυτοί που επέβαλε το καθεστώς Μιλόσεβιτς. Ο πρόεδρος του Κοσόβου ολοκλήρωσε το διάγγελμά του υπόσχοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την εδραίωση της ειρήνης. «Ο πόλεμος τέλειωσε προ πολλού και σας υπόσχομαι ότι στο μέλλον θα εργαστώ για αυτό που προσπαθώ εδώ και δύο δεκαετίες. Να πετύχω, δηλαδή, την ειρήνη και την συμφιλίωση με τη Σερβία και όλες τις βαλκανικές χώρες» διεμήνυσε ο Θάτσι.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού δικαστηρίου, το οποίο ασχολείται με τα εγκλήματα του UCK, κατηγόρησε στις 24 Ιουνίου τον Χασίμ Θάτσι, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βεσέλι και άλλους εννέα πρώην οπλαρχηγούς του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου για δολοφονίες, διωγμούς και βασανιστήρια αμάχων, Σέρβων, Ρομά αλλά και Αλβανών που συνεργάζονταν με τις σερβικές αρχές.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Κόσοβο