Κορωνοϊός: Υπό κριτική η βρετανική κυβέρνηση για τους χειρισμούς κατά της πανδημίας

Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Αντιδράσεις από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να επιβάλει δια νόμου την απαγόρευση συναντήσεων μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε όλους τους κλειστούς χώρους σε περιοχές της βορειοανατολικής Αγγλίας, όπως το Νιούκαστλ και το Γκέιτσχεντ.

Η αυστηροποίηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού προβλέπει επίσης πρόστιμα για παμπ και μπαρ που παίζουν δυνατά μουσική ή που επιτρέπουν στους θαμώνες τους να τραγουδούν ή να χορεύουν.

Αν και η κυβέρνηση τονίζει ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, ορισμένοι βουλευτές και τοπικοί άρχοντες τα παρομοιάζουν με την παρακολούθηση κάθε στιγμής του βίου των πολιτών στο δυστοπικό μυθιστόρημα «1984» του Τζορτζ Όργουελ.

Μάλιστα ο Συντηρητικός βουλευτής Στιβ Μπέικερ προσήλθε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο με μία φανέλα που έγραφε «Το 2020 είναι το νέο 1984».

Εκτιμάται ότι έως και 80 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τροπολογία του συναδέλφου τους σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι που υποχρεώνει την κυβέρνηση να ζητά την ψήφο των βουλευτών για κάθε νέο νομοθέτημα περί μέτρων κατά της πανδημίας.

Η τροπολογία είναι πιθανό να εξεταστεί την Τετάρτη στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων για την ανανέωση των εκτάκτων εξουσιών που έχουν δοθεί στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο πρώην υπεύθυνος για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών Μαρκ Χάρπερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κυβερνά με διατάγματα, ενώ ο Συντηρητικός λόρδος Φόρσαϊθ σχολίασε ότι «οι κακοί νόμοι είναι η χειρότερη μορφή τυραννίας», επικαλούμενος τον Ιρλανδό φιλόσοφο Έντμουντ Μπερκ.

Κριτική ασκείται επίσης στην κυβέρνηση για το χειρισμό της επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια. Χιλιάδες φοιτητές ανά τη χώρα, κυρίως στο Μάντσεστερ και στη Σκωτία, έχουν υποχρεωθεί να μείνουν σε καραντίνα στις φοιτητικές εστίες πριν καλά-καλά αρχίσει η νέα περίοδος λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε τουλάχιστον 33 ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η κυβέρνηση, όπως και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, κατηγορούνται από την αντιπολίτευση και από φοιτητές διότι αποφάσισαν να επιτρέψουν το άνοιγμα των εστιών αντί να προσφέρουν διαδικτυακές διαλέξεις, καθώς και για ελλιπή υποστήριξη.

Σύγχυση έχει προκληθεί μετά από αντικρουόμενες κυβερνητικές δηλώσεις για το κατά πόσο θα επιτραπεί σε φοιτητές να επισκεφθούν τις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα. Οι Times γράφουν ότι ένα σχέδιο είναι να ζητηθεί από τους φοιτητές σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων του κορωνοϊού να τεθούν σε καραντίνα πριν φύγουν για τις χειμερινές διακοπές.

Σε έκτακτη δήλωση στη Βουλή για το θέμα θα προβεί το μεσημέρι ο Υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον.