Κορωνοϊός- Χιλή: Χαλάρωση περιορισμών σε εγχώριες μετακινήσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί

Οι πολίτες που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως έναντι της COVID-19 θα επιτρέπεται να κινούνται πιο ελεύθερα εντός της χώρας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, ωστόσο τα σύνορα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά ως τουλάχιστον τα μέσα Ιουνίου, για να ελεγχθεί το πρόσφατο κύμα μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο θα μπορούν να προχωρούν σε διαδημοτικές μετακινήσεις, ακόμη και εάν στους προορισμούς τους επιβάλλονται καραντίνες σε κάποιες περιπτώσεις, και γενικότερα να ταξιδεύουν πιο ελεύθερα από αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Τα υπόλοιπα μέτρα πάντως, ειδικά σε ό,τι αφορά την ατομική προστασία –χρήση μάσκας, τήρηση της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης– θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται και από αυτή την ομάδα του πληθυσμού.

Η Χιλή έχει ανοσοποιήσει πάνω από το 50% του πληθυσμού της, δηλαδή 7,7 εκατ. ανθρώπους, που έχουν λάβει πλέον και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους. Βρίσκεται κατά συνέπεια στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την πορεία των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Ως εδώ, η χώρα έχει καταγράψει 28.548 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,3 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Οι νέες ελευθερίες για τη μεγεθυνόμενη ομάδα του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί δεν συμπεριλαμβάνει προς το παρόν τα διεθνή ταξίδια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χάιμε Βελόλιο δήλωσε ότι η απόφαση να χαλαρώσουν οι περιορισμοί της κίνησης εντός Χιλής δεν πρέπει να θεωρηθεί άδεια να παραβιάζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εξηγώντας πως απλά εξαιρούνται από κάποια μέτρα όσοι «αντιπροσωπεύουν μικρότερο κίνδυνο για τους άλλους και για τους εαυτούς τους».

Ο κ. Βελόλιο διευκρίνισε ότι θα δίνεται στους πολίτες «πάσο κίνησης», με κωδικό QR προσβάσιμο και μέσω κινητού, που επιτρέπει στις αρχές να μεταβάλουν άμεσα το καθεστώς κάποιου σε περίπτωση που μολυνθεί.

Οι κάτοχοι αυτού του «πάσου» δεν θα επιτρέπεται να κινούνται τις ώρες της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας και θα πρέπει να τηρούν τους περιορισμούς σε δημόσιες συναθροίσεις, είτε πρόκειται για οικογενειακής φύσης συναντήσεις ή για εργασιακής.

Χιλιανοί αξιωματούχοι βρίσκονται τελευταία σε συζητήσεις με ομολόγους τους άλλων χωρών σε όλη την υφήλιο ώστε να βρεθεί τρόπος να επιτρέπονται επίσης τα διεθνή ταξίδια με αυτό ή παρόμοιο σύστημα, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε κάποιο μοντέλο ή σε συμφωνίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ