Κορωνοϊός: Χαλάρωση περιοριστικών μέτρων στη Σκωτία

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ελεύθεροι να συναντώνται με τα μέλη ενός άλλου νοικοκυριού θα είναι από αύριο Παρασκευή οι κάτοικοι της Σκωτίας, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον είπε ότι η συνάντηση των μελών δύο διαφορετικών σπιτικών θα πρέπει να γίνεται σε υπαίθριο χώρο, σε πάρκο ή ιδιωτικό κήπο.

Θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των μελών των διαφορετικών νοικοκυριών και ο συνολικός αριθμός των μελών της παρέας δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα οκτώ.

Ισχυρή είναι η σύσταση μέσα σε μια μέρα κάθε νοικοκυριό να συναντάται μόνο με ένα άλλο νοικοκυριό.

Οι κάτοικοι της Σκωτίας θα επιτρέπεται επίσης να βγαίνουν για λόγους αναψυχής, με συνιστώμενο όριο απομάκρυνσης από το σπίτι τους τα πέντε μίλια (8 χιλιόμετρα).

Θα επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία σε πάρκο, καθώς και αθλήματα σε υπαίθριο χώρο που δεν απαιτούν επαφή, όπως το γκολφ και το τένις.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, όπως κέντρα κήπου και μονάδες ανακύκλωσης. Δε θα αποθαρρύνονται πλέον να λειτουργήσουν επιχειρήσεις εστίασης που δίνουν φαγητό σε πακέτο.

Από τη Δευτέρα επίσης οι δάσκαλοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία για να προετοιμαστούν για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα αρχίσει στις 11 Αυγούστου με ένα μικτό μοντέλο διδασκαλίας στο σχολείο και online.

Από την Τετάρτη θα ανοίξουν επίσης υπαίθριοι παιδικοί σταθμοί.

Η κα Στέρτζιον είπε ότι η χαλάρωση των μέτρων, που γίνεται πιο διστακτικά σε σχέση με την Αγγλία, δικαιολογείται πλέον από τη διαρκή και καταφανή πτωτική τάση στα κρούσματα του κορωνοϊού.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι αλλαγές θα είναι προσεκτικές και συγκρατημένες.

Περαιτέρω χαλάρωση μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα και για την Αγγλία.

Πηγή: skai.gr