Κορωνοϊός-Βενεζουέλα: Διευρύνεται η εκστρατεία εμβολιασμού

Η Βενεζουέλα, την οποία πλήττει από τον Μάρτιο δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, άρχισε χθες νέα φάση της εκστρατείας εμβολιασμού, με την προτεραιότητα να δίνεται κυρίως σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η χώρα των 30 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει επίσημα πάνω από 220.000 κρούσματα και 2.500 νεκρούς αλλά μη κυβερνητικές οργανώσεις αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά, τα χαρακτηρίζουν πολύ υποτιμημένα, καθώς νοσοκομεία και κλινικές είναι γεμάτα ασθενείς.

«Είμαι παραπάνω από ευχαριστημένος. Ζούσαμε με αγωνία διότι δεν γνωρίζαμε από πού προερχόταν ο κίνδυνος. Απέφευγα τις συναθροίσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακορείο ο Τζόνι Μπεσέρα, συνταξιούχος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας PdVSA, σε ξενοδοχείο στο κέντρο του Καράκας που μεταμορφώθηκε σε εμβολιαστικό κέντρο.

Σε αυτό το ξενοδοχείο που εθνικοποιήθηκε από την κυβέρνηση πριν από μερικά χρόνια, δεκάδες πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών στέκονταν στην ουρά. Τους υποδεχόταν ιατρικό προσωπικό με μάσκες, προσωπίδες, γάντια... Θα τους χορηγούσαν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει 22 κέντρα και ελπίζει να φθάσει τα 77 σε όλη τη χώρα και να πετύχει τον εμβολιασμό 22 εκατ. πολιτών τον Δεκέμβριο και την «ανοσία της αγέλης», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Κάρλος Αλβαράδο στην κρατική τηλεόραση.

Μετά τον εμβολιασμό του ιατρικού προσωπικού, δημοσίων λειτουργών, μελών των σωμάτων ασφαλείας και των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση περνά στη δεύτερη φάση με τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ωστόσο έχει ενσκήψει πολιτική διαμάχη. Τα εμβόλια προορίζονται για τους κατόχους των δελτίων «Carnet de la Patria» («Ταυτότητας της Πατρίδας»), πιστοποιητικού ταυτότητας που δημιούργησε το 2017 η κυβέρνηση για τις πιο φτωχές ομάδες πολιτών και τους επιτρέπει την πρόσβαση σε επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η αντιπολίτευση επικρίνει συχνά την κάρτα αυτή, χαρακτηρίζοντάς τη μέσο ελέγχου ή καταπίεσης καθώς οι πολίτες έχουν ήδη ταυτότητες. Δεν έχουν εφοδιαστεί όλοι οι πολίτες με την κάρτα αυτή, που διαθέτει κωδικό QR και chip.

Η Βενεζουέλα ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου την εκστρατεία ανοσοποίησης με το ρωσικό εμβόλιο Spoutnik και το σκεύασμα της κινεζικής Sinopharm, ωστόσο παρέλαβε λιγότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις.

Την 23η Μαΐου, η χώρα παρέλαβε 1,3 εκατ. δόσεις του κινεζικού εμβολίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. Αυτό αύξησε στις 2,7 εκατ. τις δόσεις των εμβολίων που έχουν ληφθεί, κατά την κυβέρνηση.

Τον Απρίλιο, ανακοινώθηκε πως ολοκληρώθηκε η πληρωμή συνολικά 120 εκατ. δολαρίων για 11,3 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσω του συστήματος Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις μη προνομιούχες χώρες.

Ο Μαδούρο υποσχέθηκε την άφιξη των εμβολίων τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν εμπλακεί εδώ και εβδομάδες σε πόλεμο δηλώσεων για το ζήτημα των εμβολίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα δήλωσε στις αρχές Απριλίου στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Βενεζουέλα θα είχε ήδη λάβει τα εμβόλια αν δεν υπήρχαν οι οικονομικές κυρώσεις που πλήττουν τη χώρα. Δήλωση που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «ψέμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ