Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η κριτική κατά της βρετανικής κυβέρνησης για ελλιπή ετοιμότητα

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Μέλη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας NHS που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ για το νέο κορωνοϊό έχουν ενημερωθεί πως τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους ίσως ήταν ανακριβή.

Αυτό παραδέχθηκε η Υφυπουργός Υγείας Χέλεν Γουάτλι μετά από αποκάλυψη της Daily Telegraph ότι τα τεστ για χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές ήταν ελαττωματικά.

Η εφημερίδα επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) από τις 11 Απριλίου που προειδοποιεί ότι κάποια από τα τεστ ήταν «υποβαθμισμένης» απόδοσης και επομένως τα αποτελέσματα λιγότερο ακριβή από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η κα Γουάτλι παραδέχθηκε ότι τώρα αυτοί οι γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να επισκεφθούν ξανά τα υπαίθρια εξεταστικά κέντρα της υπηρεσίας για να υποβληθούν εκ νέου σε τεστ, τα οποία πλέον προέρχονται από άλλους εμπορικούς προμηθευτές.

Η υφυπουργός υποβάθμισε τους φόβους ότι τα ελαττωματικά τεστ ίσως οδήγησαν γιατρούς και νοσηλευτές να μείνουν σπίτι τους χωρίς τελικά να έχουν προσβληθεί από τον ιό και ενδεχομένως να επέστρεψαν αργότερα θεωρώντας λανθασμένα ότι έχουν αναπτύξει ανοσία ή ότι έμειναν στα πόστα τους θεωρώντας λανθασμένα ότι είναι αρνητικοί στον ιό.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται ήδη σφοδρές επικρίσεις για την καθυστέρηση στη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε προσωπικό του NHS.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έχει θέσει ως στόχο της διενέργεια 100.000 τεστ την ημέρα, αλλά μέχρι χθες υπήρχε η δυνατότητα διενέργειας μόνο 39.000 τεστ ημερησίως. Ακόμα και έτσι, κάθε μέρα δεν πραγματοποιούνται πάνω από περίπου 20.000 τεστ την ημέρα, καθώς τα 27 υπό λειτουργία υπαίθρια εξεταστικά κέντρα ανά τη χώρα δεν είναι πάντα εύκολα προσβάσιμα για γιατρούς και νοσηλευτές.

Έντονη εξακολουθεί να είναι επίσης η κριτική κατά της κυβέρνησης για τις ελλείψεις που καταγγέλλονται από επαγγελματίες της υγείας σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Πατά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι εκατοντάδες εκατομμύρια τεμάχια αναλώσιμων υλικών έχουν διανεμηθεί το τελευταίο διάστημα σε όλα τα νοσοκομεία και μονάδες κοινωνικής περίθαλψης της χώρας, αρκετές είναι οι μονάδες υγείας που έχουν αναφέρει πως ξεμένουν κυρίως από ιατρικές ρόμπες.

Μόλις κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν στη Βρετανία με στρατιωτικό αεροσκάφος δεκάδες τόνοι υλικών ατομικής προστασίας από την Τουρκία, προμήθειες που η κυβέρνηση είχε πει ότι θα ήταν διαθέσιμες από την Κυριακή.

Η καθυστέρηση στην έλευση των προμηθειών από την Τουρκία χαρακτηρίζεται από πολλούς σχολιαστές ως «φάρσα» ενδεικτική του ελλιπούς σχεδιασμού της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ωστόσο απαντά πως είναι σε εξέλιξη ένας παγκόσμιος αγώνας ταχύτητας για την προμήθεια εξοπλισμού ιατρικής προστασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο κριτικής, ο Guardian γράφει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την ευκαιρία να προμηθεύει ακόμα 16 εκατομμύρια μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς από τις 8.000 εταιρείες που προσφέρουν ιατρικό εξοπλισμό ιατρικής προστασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το Υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε επικοινωνία για πιθανές παραγγελίες με περίπου 1.000.

Σύγχυση προκάλεσε, εξάλλου, η δήλωση του γενικού γραμματέα του Foreign Office Σάιμον ΜακΝτόναλντ ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής χθες ότι ήταν «πολιτική απόφαση» της κυβέρνησης να μη συμμετάσχει σε πρόγραμμα της ΕΕ για μαζική και επομένως φθηνότερη παραγγελία αναπνευστήρων και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Λίγο αργότερα ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι δεν υπήρξε τέτοια πολιτική απόφαση και ότι ο αρχικός αποκλεισμός του Ηνωμένου Βασιλείου από το πρόγραμμα οφειλόταν σε ασυνεννοησία. Πρόσθεσε ότι πλέον η χώρα συμμετέχει στο συγκεκριμένο κοινοτικό πρόγραμμα, αν και ακόμα δεν έχουν παραληφθεί αναλώσιμα ιατρικά υλικά στο πλαίσιο αυτής της παραγγελίας.

Το βράδυ ο κ. ΜακΝτόναλντ με επιστολή του προς τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανασκεύασε, κάνοντας λόγο για λανθασμένη δήλωσή του.

Πηγή: skai.gr