Κορωνοϊός: Πτωτική τάση στην ημερήσια αύξηση των θανάτων στο Ην. Βασίλειο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε 20.732 ανερχόταν ο αριθμός των νοσηλευθέντων ασθενών του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν χάσει τη ζωή τους έως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας.

Η αύξηση κατά το 24ωρο ως εκείνη την ώρα ήταν της τάξης των 413 θανάτων. Είναι η μικρότερη ημερήσια αύξηση εδώ και περισσότερο από τρεις εβδομάδες, αν και καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων είναι συγκριτικά μικρότερος τις Κυριακές και τις Δευτέρες, εξαιτίας καθυστερήσεων στις καταχωρίσεις θανάτων λόγω Σαββατοκύριακου.

Σχολιαστές και επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν και ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό που ανακοινώνεται κάθε μέρα παραμένει πολύ υψηλός, είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει μία πτωτική τάση, ιδίως αν δει κανείς τους θανάτους ανά ημέρα που σημειώνονται και όχι ανά ημέρα καταχώρισης. Ο σημερινός απολογισμός επί παραδείγματι αναφέρεται σε θανάτους που σημειώθηκαν από την 1η Απριλίου και μετά.

Η κορύφωση ως προς τους θανάτους φαίνεται ότι έγινε στις 8 Απριλίου, όπως επισημαίνει μια σειρά ακαδημαϊκών και άλλων αναλυτών με βάση τις λεπτομέρειες των στοιχείων που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας.

Τα νέα κρούσματα κατά το 24ωρο έως τις 9 το πρωί της Κυριακής ήταν 4.463. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 152.840.