Κορωνοϊός: Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων της ινδικής παραλλαγής στη Βρετανία

Κορωνοϊός: Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων της ινδικής παραλλαγής στη Βρετανία

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Σε 2.323 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της ανησυχητικής ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο, ανακοίνωσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Στις 12 Μαΐου τα κρούσματα ήταν 1.313.

Τα 483 εξ αυτών έχουν εντοπιστεί στο Μπόλτον και στο Μπλάκμπερν της ΒΔ Αγγλίας, όπου πλέον το συγκεκριμένο στέλεχος B1.617.2 είναι το κυρίαρχο.

Οι νοσηλευόμενοι στο Μπλάκμπερν παραμένουν οκτώ, αλλά στο Μπόλτον έχουν αυξηθεί σε 19. Τα περιστατικά αφορούν κυρίως πολίτες που ενώ είχαν από ηλικιακή άποψη δικαίωμα να εμβολιαστούν, δεν το έκαναν.

Ο κ. Χάνκοκ είπε ότι η ινδική παραλλαγή τείνει να μην προσβάλλει ηλικιωμένους που έχουν εμβολιαστεί.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από όσο η βρετανική μετάλλαξη, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί πόσο πιο μεταδοτική.

Είπε επίσης ότι πράγματι οι αρχικές μελέτες από το νοσοκομείο του Μπόλτον και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δείχνουν πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της ινδικής παραλλαγής.

Ο κ. Χάνκοκ ανακοίνωσε πως συνολικά σε 86 αυτοδιοικητικές μονάδες της χώρας έχουν ανιχνευθεί από τουλάχιστον πέντε κρούσματα της ινδικής παραλλαγής.