Κορωνοϊός - Νότια Κορέα: Πάνω από 7.000 κρούσματα –για πρώτη φορά–63 θάνατοι σε 24 ώρες

Στη Νότια Κορέα ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και ο τρίτος βαρύτερος αριθμός θανάτων μέσα σε μια μέρα από την εκδήλωση της πανδημίας στην επικράτεια της χώρας, ενώ οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση είναι σε επίπεδο άνευ προηγουμένου, εν μέσω ψυχρότερου καιρού και –κατά τα φαινόμενα– μείωσης της προστασίας από τα εμβόλια, λίγο καιρό μετά τη χαλάρωση μέρους των μέτρων προστασίας έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης η χώρα να «ζήσει με τον ιό».

Οι υγειονομικές αρχές ενημέρωσαν ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 7.175 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 63 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της Ασίας ξεπέρασε έτσι το ορόσημο των 4.000 νεκρών –βρίσκεται πλέον στους 4.020 επακριβώς– την ώρα που οι καταγεγραμμένες μολύνσεις πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο (είναι 489.484).

Ο ημερήσιος απολογισμός θυμάτων είναι ο τρίτος βαρύτερος που έχει καταγραφεί από την εκδήλωση της πανδημίας στη νοτιοκορεατική επικράτεια, τον Ιανουάριο του 2020. Το ρεκόρ των 70 θανάτων ανακοινώθηκε το Σάββατο· ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός, 64 νεκροί, χθες Τρίτη.

Η αύξηση των κρουσμάτων (+2.221 σε 24 ώρες) είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ημερήσια βάση. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται ημερησίως σε επτά ημέρες αυξήθηκε στα 5.012.

Ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση επίσης έφθασε σε επίπεδο άνευ προηγουμένου, στους 840 (+66 σε 24 ώρες). Το σύστημα υγείας βρισκόταν ήδη υπό πίεση.

Προχθές Δευτέρα, παίρνοντας εν μέρει πίσω τη χαλάρωση των μέτρων, η κυβέρνηση επέβαλε εκ νέου περιορισμό στον αριθμό των πολιτών που μπορούν να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Προσπαθεί να ενθαρρύνει περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κιμ Μπου-κιουμ είπε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με κλιμάκιο ειδικών και αρμοδίων αξιωματούχων πως «στην πρωτεύουσα, όπου αναφέρεται το 80% των κρουσμάτων, συνεχίζουμε να προσθέτουμε κλίνες στα νοσοκομεία», αλλά αναγνώρισε πως είναι «δύσκολο να προφτάσουμε τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται οι μολύνσεις» από τον ιό.

Ο κ. Κιμ κάλεσε ειδικά τους μεγαλύτερους πολίτες να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις τους, καθώς το 35% των ανθρώπων που μολύνονται είναι άνω των 60 ετών. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία αντιστοιχεί το 84% των περιπτώσεων βαριάς νόσησης. Παρότρυνε επίσης τους έφηβους να εμβολιαστούν.

Παράλληλα, τα κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2 έχουν φθάσει τα 38 (+2 σε 24 ώρες).

Στο μέτωπο της εκστρατείας ανοσοποίησης, που άρχισε την 26η Φεβρουαρίου, έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου το 83,3% του πληθυσμού των 52 εκατ., το 80,7% έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 8,8% έχει λάβει αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ