Κορωνοϊός: Μέτρα ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει οικονομικά μέτρα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η σχετική δέσμη θα ονομασθεί Cura Italia (Θεραπεία Ιταλία) και η έγκρισή του αναβλήθηκε επί τρεις ημέρες, για να στηριχθούν όσο περισσότερες παραγωγικές κατηγορίες είναι δυνατόν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera, εκτιμά στο μεταξύ ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, αλλά ζητά απ΄όλους να μειώσουν αυστηρά τις εξόδους τους από το σπίτι.

Αρχικά, η δέσμη οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης της Ρώμης προβλεπόταν ότι θα άγγιζε τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ανάγκη όμως να παρασχεθεί στήριξη τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα αύξησε το όλο ποσό κατά ένα τρίτο.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων βοήθεια 500 ευρώ εφ' άπαξ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, 600 ευρώ για μπέϊμπι σίτερ και φροντίδα ηλικιωμένων κατ΄ οίκον, «πάγωμα» φόρων και καταβολής ενσήμων, όπως και αναβολή στις πληρωμές λογαριασμών του φωτός, νερού, τηλεφώνου και φυσικού αερίου.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση θεωρεί ότι η δέσμη αυτή δεν επαρκεί ενώ η κυβέρνηση Κόντε δεν αποκλείει να ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του ιού, οι ιταλοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει ακόμη κορυφωθεί η διάδοση της Covid 19 στην χώρα, ενώ στην Ρώμη ολοκληρώνεται σήμερα η μεταμόρφωση του νοσοκομείου Columbus σε μονάδα αφιερωμένη αποκλειστικά στα θύματα της εν λόγω νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ