Κλείσιμο

Κορωνοϊός -Μακρόν: Πολύ εκρηκτική η κατάσταση στην Γουαδελούπη -Κάνει έκκληση για ηρεμία

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των περιορισμών λόγω της COVID-19 στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος, την Γουαδελούπη, έχουν δημιουργήσει μια "πολύ εκρηκτική" κατάσταση.

Ο Μακρόν μίλησε στους δημοσιογράφους ενόψει συνάντησης ανάμεσα στον γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ, και σε βουλευτές από την νήσο της Καραϊβικής, η οποία είναι προγραμματισμένη για αργότερα σήμερα.

"Πρέπει να εξηγήσουμε, να εξηγήσουμε, να εξηγήσουμε και να πείσουμε, να πείσουμε, να πείσουμε επειδή δεν πρέπει να παίζουμε με την υγεία των ανθρώπων", είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν περιέγραψε την κατάσταση στην Γουαδελούπη ως "πολύ εκρηκτική, η οποία έχει έναν πολύ τοπικό χαρακτήρα και εντάσεις τις οποίες γνωρίζουμε και οι οποίες είναι ιστορικές".

Στο περιθώριο επίσκεψής του στην Αμιένη, στη βόρεια Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε την Γουαδελούπη για την "αλληλεγγύη" της Γαλλίας και ζήτησε από τους πολίτες "να μην επιτρέπουν με τίποτα να εξαπατώνται" και να "μην επιτρέπουν σε κάποιους να εκμεταλλεύονται την κατάσταση".

"Δεν μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε την υγεία των Γαλλίδων και των Γάλλων για να διεξάγουμε πολιτικούς αγώνες", δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να διατηρηθεί η δημόσια τάξη" επιμένοντας "στην αύξηση των εμβολιασμών" στο νησί παρά την εναντίωση μιας "πολύ μικρής μειονότητας".

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα έπειτα από απεργίες που οργανώθηκαν από τα εργατικά συνδικάτα της νήσου με στόχο να αντιταχθούν στους περιορισμούς για την πανδημία, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών υπαλλήλων.

Η τοπική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 38 ανθρώπους και δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι διαδηλωτές εισέβαλαν σε μια αποθήκη όπλων στην παραθαλάσσια πόλη Πουάντ-α-Πιτρ και έκλεψαν τουφέκια.

"Δεν γνωρίζουμε πόσο μακριά θα φτάσει αυτό", δήλώσε νωρίτερα στο France Info ο δήμαρχος του Πουάντ-α-Πιτρ, Χάρι Ντιριμέλ.

Η Γουαδελούπη έχει πληγεί από βίαιες διαδηλώσεις και στο παρελθόν, αλλά όπως είπε ο δήμαρχος τώρα υπάρχει "μεγάλη ανησυχία" στο νησί επειδή οι ταραξίες έχουν όπλα.

Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου η Γαλλία ανακοίνωσε ότι στέλνει αστυνομικές ειδικές δυνάμεις για να αποκαταστήσει την τάξη στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος.

Η τοπική σχολική αρχή ανακοίνωσε χθες ότι όλα τα σχολεία στη Γουαδελούπη θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

Σε μια ένδειξη ότι οι ταραχές πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα γαλλικά υπερπόντια εδάφη στην Καραϊβική τα συνδικάτα κήρυξαν γενική απεργία στην Μαρτινίκα σήμερα, μετέδωσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ερωτηθείς για το τι αναμένει από τη συνάντηση του γάλλου πρωθυπουργού, ο Ντιριμέλ είπε ότι η Γαλλία πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη στην Γουαδελούπη, ενώ στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό κατά τις πολύ πρωινές ώρες σήμερα σημείωσε ότι άκουγε ακόμη και εκείνη την ώρα φασαρίες από τις διαδηλώσεις.

Ο δήμαρχος κάλεσε την κυβέρνηση στο Παρίσι να ανοίξει διάλογο με τον τοπικό πληθυσμό που υποφέρει από προβλήματα όπως κοινωνική δυσπραγία, τα οποία επιβαρύνουν την υπάρχουσα υγειονομική κρίση.ΓΟΥ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ