Κορωνοϊός - Κομισιόν: Ανάκληση των περιοριστικών μέτρων σταδιακά και συντονισμένα

Σταδιακά βήματα ανάκλησης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα, και συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη παρουσιάζοντας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον “οδικό χάρτη” για την έξοδο της ΕΕ από την καραντίνα.

“Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη ήταν καθοριστικής σημασίας για τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Αυτό βοήθησε τα συστήματα υγείας μας να αντεπεξέλθουν. Αλλά αυτά τα μέτρα είχαν τεράστιο τίμημα” τόνισε η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν. 

“Ο οδικός χάρτης δεν αποτελεί ένδειξη ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορούν να αρθούν από τώρα, αλλά έχει ως σκοπό να παράσχει ένα πλαίσιο για τις αποφάσεις των κρατών μελών. Σε γενικές γραμμές, προτείνουμε μια σταδιακή προσέγγιση και κάθε δράση πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς” τόνισε η κ. ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, την τέταρτη από την αρχή της κρίσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Όπως τόνισε, πρέπει να εστιάσουμε στην ενιαία αγορά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το διεθνή ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Οι συστάσεις της Επιτροπής επικεντρώνονται σε τρεις κύριες προϋποθέσεις: 1. Σημαντική μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού 2. Επαρκής δυναμικότητα του συστήματος υγείας 3. Επαρκής ικανότητα ελέγχων και παρακολούθησης.

Η απαγόρευση εξόδου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού είχε θετικές επιπτώσεις αλλά προκάλεσε ένα απίστευτο οικονομικό σοκ και επιβάρυνε πολύ την κοινωνική ζωή, αναφέρεται στην ανάλυση της Κομισιόν. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να συρρικνωθεί μέχρι κατά 10% αυτό τον χρόνο, τόσο πολύ όσο ποτέ από τη δεκαετία του 1920.

Πηγή: skai.gr