Κορωνοϊός: Κινεζικά «βέλη» κατά Τραμπ: Διγλωσσία- Αποποιείται τις ευθύνες του

Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα έμμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι «αποποιείται των ευθυνών του», αφού δήλωσε χθες ότι ο κόσμος πληρώνει «μεγάλο τίμημα» εξαιτίας της καθυστέρησης των κινεζικών αρχών να ενημερώσουν για τον κορονοϊό.

Η επιδημία covid-19 η οποία ξεκίνησε από την κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο έχει πλέον προσβάλει περισσότερους από 230.000 ανθρώπους σε 158 χώρες.

«Θα είχε πάει καλύτερα όλο αυτό αν τα ξέραμε αυτά λίγους μήνες νωρίτερα, θα μπορούσε να έχει περιοριστεί στην περιοχή της Κίνας απ’ όπου ξεκίνησε», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χθες Πέμπτη, επιμένοντας να χρησιμοποιεί τη φράση «κινέζικος ιός».

«Ο κόσμος πληρώνει μεγάλο τίμημα για αυτό που έκαναν» οι Κινέζοι, συνέχισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο.

«Θα πρέπει να πιστέψουμε όσα λένε τώρα; Ελπίζω να είναι αλήθεια. Ποιος ξέρει, ελπίζω να είναι αλήθεια» ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.

Το Πεκίνο επικρίθηκε αρχικά για έλλειψη διαφάνειας και μια σχετική καθυστέρηση στην αντίδρασή του. Όμως στη συνέχεια οι κινεζικές αρχές έλαβαν δρακόντεια μέτρα καραντίνας και η επιδημία επιβράδυνε, αν και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες.

«Κάποιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ προσπαθούν να αμαυρώσουν το έργο της Κίνας ενάντια στην επιδημία και να αποποιηθούν των ευθυνών τους επιρρίπτοντάς τες στην Κίνα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

«Με αυτό τον τρόπο περιφρονούν τις τεράστιες θυσίες που έκαναν οι Κινέζοι προκειμένου να προστατεύουν την υγειονομική ασφάλεια», υπογράμμισε.

Ο Γκενγκ διαβεβαίωσε ότι οι κινεζικές αρχές είχαν αρχίσει ήδη από τις 3 Ιανουαρίου να ενημερώνουν τις ΗΠΑ για την κατάσταση της επιδημίας και έκτοτε «διατηρούν στενή επικοινωνία».

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου επέκρινε τη διγλωσσία του Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένα έχει εξάρει την Κίνα για τη διαφάνεια στην πληροφόρηση που παρέχει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ