Κορωνοϊός-Iταλία: Παγωτό με κράνος, γάντια και θερμόμετρο

DW: Ανέτε Ρόιτερ (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Το παγωτό του μέλλοντος προσφέρεται με μια μακριά πένσα μέσα από μια τρύπα που υπάρχει σε ένα διαχωριστικό τοίχο από πλέξιγκλας.

Ο Πάολο Κονσταντίνι φοράει ένα προστατευτικό κράνος, πλαστικά γάντια και μια μάσκα. «Όσα ξέραμε πριν από τον κορωνοϊό πρέπει να τα ξεχάσουμε.

Πρέπει να αναδιοργανώσουμε τη δουλειά μας» δηλώνει ο βραβευμένος για το παγωτό του μαγαζάτορας στη Ρώμη. To παγωτατζίδικό του βρίσκεται κοντά στο Κολοσσαίο.  Στην είσοδο έχει στηθεί ένα μηχάνημα με αντισηπτικό για τα χέρια και ένα σκάνερ θερμομέτρησης για τους πελάτες πριν μπουν στο κατάστημα. Στο πάτωμα είναι κολλημένες μαύρες και κίτρινες κολλητικές ταινίες που δείχνουν τις αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται μεταξύ των πελατών.

Η Ιταλία ανάμεσα σε άλλα είναι περήφανη και για την παράδοσή της στο παγωτό. Το καλοκαίρι ο κόσμος συρρέει στα παγωτατζίδικα και περιμένει υπομονετικά για ένα παγωτό χωνάκι ή σε κυπελάκι.

Τώρα μια επίσκεψη στο παγωτατζίδικο μοιάζει περισσότερο με επίσκεψη σε νοσοκομείο. «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το προσωπικό και τους πελάτες μας» δηλώνει ο Κονσταντίνι.

Οικονομική καταστροφή

Από την περασμένη Δευτέρα περίπου 60 εκατομμύρια Ιταλοί έχουν και πάλι κάποιες ελευθερίες. Μπορούν για παράδειγμα να πάνε βόλτα ή να κάνουν σπορ.

Η Ιταλία ως γνωστόν είναι μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό. Τώρα μπαρ, εστιατόρια και παγωτατζίδικα μπορούν να προσφέρουν προϊόντα σε πακέτο. Στα παγωτατζίδικα μπορεί κανείς να πάρει το παγωτό μόνο μέσα σε πλαστική λεκανίτσα και όχι σε κυπελάκι ή σε μπισκότο. Ο Κονσταντίνι ασκείται για να πιάνει προσεκτικά το μπισκότο με την πλαστική πένσα, ώστε να μην σπάσει.
Από τον Ιούνιο θα επιτρέπεται πάλι μπαρ, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία να ανοίξουν κανονικά για το κοινό. Για πολλούς επιχειρηματίες όλη αυτή η καθυστέρηση είναι πραγματική οικονομική καταστροφή.

Η Ιταλία ζει από τη γαστρονομία της. Και δεν είναι μόνο η οικονομική επιβίωση, που ούτως ή άλλως είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι και ένα είδος ζωής. Ο κλάδος υπολογίζει ότι οι ζημίες μέχρι τον Ιούνιο κυμαίνονται στα 34 δισεκατομμύρια ευρώ. 50.000 επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κλείσουν και 350.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τις δουλειές τους.
Καφές … με αποστάσεις

Και δεν είναι μόνο το παγωτό. Και ένας γρήγορος καφές σε ένα μπαρ είναι επίσης πολύ σημαντικός. Αλλά ακόμα και από αυτή την παλιά παράδοση οι άνθρωποι θα πρέπει για κάμποσο καιρό ακόμα να απέχουν. Ο καφές στη Ιταλία είναι τρόπος ζωής.

Στην εποχή του κορωνοϊού όμως ο κίνδυνος για την υγεία είναι μεγάλος και για αυτό τον λόγο και εδώ παίρνονται μέτρα ασφαλείας. Τοποθετούνται πλαστικά διαχωριστικά ώστε να τηρούνται οι φυσικές αποστάσεις.

Ο Χουάν Κατανέο έχει προετοιμάσει τα πάντα ώστε να ανοίξει και πάλι το μαγαζί του και να πουλάει από ένα παράθυρο καφέ. Είναι τυχερός που έχει αυτή τη διέξοδο και οι πελάτες δεν χρειάζεται να στριμώχνονται ούτε αυτός όμως να πληρώνει για διαχωριστικά πλέξιγκλας. «Δεν μπορώ να προσφέρω τον καφέ σε κανονικά φλυτζάνια» λέει. Κάποιοι πελάτες φέρνουν τα δικά τους. Για τους λάτρεις του καλού καφέ βέβαια το σερβίρισμα σε πλαστικό ή χάρτινο κυπελάκι δεν είναι πραγματική απόλαυση. Ωστόσο μετά από δυο μήνες καραντίνας στην ανάγκη μπορεί κανείς να κάνει κάποιους συμβιβασμούς.