Κορωνοϊός-Ιρλανδία: Κανονικά η χαλάρωση των περιορισμών, παρά την μετάλλαξη Δέλτα

Η Ιρλανδία παραμένει σε τροχιά περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών της COVID-19 στις αρχές Ιουλίου με το εκ νέου άνοιγμα των εσωτερικών χώρων εστιατορίων και μπαρ παρά την παρουσία του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ.

Το περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία αντιστοιχεί στο 20% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Ιρλανδία την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε χθες ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την αύξηση.

Ο δείκτης των κρουσμάτων μειώνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιρλανδία, που έχει εμβολιάσει μερικώς περίπου τα δύο τρίτα όλων των ενηλίκων και έχει ανοσοποιήσει πλήρως περίπου το ένα τρίτο. Η χώρα ανακοίνωσε 284 νέα κρούσματα χθες, έναν από τους χαμηλότερους ημερήσιους απολογισμούς φέτος.

«Νομίζω ότι όταν πρόκειται για την παραλλαγή Δέλτα, σίγουρα υπάρχει λόγος για ανησυχία, όχι λόγος για πανικό σε αυτή τη φάση. Συνεχίζουμε να είμαστε σε τροχιά περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών στις 5 Ιουλίου», δήλωσε ο Βαράντκαρ σε δημοσιογράφους ενόψει της τελικής απόφασης για το εκ νέου άνοιγμα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Είμαστε σε πορεία εξόδου από αυτό, θα υπάρξουν κάποια τραντάγματα στον δρόμο. Τα εμβόλια θα είναι η απάντηση αλλά χρειάζεται να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση τις επόμενες δύο περίπου εβδομάδες».

Η Ιρλανδία έχει καταγράψει 269.321 κρούσματα COVID-19 μεταξύ των 4,9 εκατ. κατοίκων της, με 4.979 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ