Κορωνοϊός-Ιορδανία: Διαδηλώσεις για θάνατο 6 ασθενών σε νοσοκομείο από έλλειψη οξυγόνου

Διαδηλώσεις ξέσπασαν χθες Κυριακή το βράδυ σε πολλές πόλεις της Ιορδανίας κατά των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μία ημέρα αφού έξι ασθενείς με covid-19 πέθαναν σε νοσοκομείο της χώρας όταν διακόπηκε για δύο ώρες η παροχή οξυγόνου.

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους αψηφώντας τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Ιρμπίντ, στη βόρεια Ιορδανία, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Αμάν αλλά και της αλ Σαλτ, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο στο οποίο σημειώθηκε το τραγικό συμβάν.

“Κάτω η κυβέρνηση. Δεν φοβόμαστε τον κορονοϊό”, φώναξαν εκατοντάδες νέοι στην Ιρμπίντ εξοργισμένοι από την τραγωδία στο νοσοκομείο και τους αυστηρότερους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της εξάπλωσης ενός πιο μεταδοτικού, παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Η οικονομία της Ιορδανίας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων εξαιτίας της πανδημίας, με την ανεργία να φτάνει το 24%, ποσοστό ρεκόρ, και τη φτώχεια να βαθαίνει.

Διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την οικονομική κατάσταση και ζήτησαν να αρθούν οι δρακόντειοι έκτακτοι νόμοι που έχουν επιβληθεί από την αρχή της πανδημίας covid-19 πέρυσι και οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιορίσουν ατομικές και πολιτικές ελευθερίες.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Μπίσερ αλ Χασάουνεχ απέπεμψε τον υπουργό Υγείας και δήλωσε ότι φέρει την πλήρη ευθύνη για τον θάνατο έξι ασθενών με covid-19, ένα περιστατικό που έφερε στο φως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν ενήργησε όταν διακόπηκε η παροχή οξυγόνου για δύο ώρες.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα επισκέφθηκε το νοσοκομείο της αλ Σαλτ, μια πόλη που βρίσκεται δυτικά του Αμάν, σε μια κίνηση η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους είχε στόχο να αμβλύνει την ένταση. Η οργή απέναντι στις αρχές για τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και τη διαφθορά έχουν πυροδοτήσει στο παρελθόν κοινωνικές αναταραχές στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ