Κλείσιμο

Κορωνοϊός - Ιαπωνία: Διευρύνονται οι περιορισμοί - Aύξηση των νέων μολύνσεων

Η Ιαπωνία αποφάσισε σήμερα Πέμπτη να διευρύνει τους περιορισμούς έκτακτης ανάγκης λόγω της COVID-19 προκειμένου να καλύψουν τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, καθώς μια πρωτοφανής αύξηση των μολύνσεων εντείνει την πίεση στα νοσοκομεία στη φιλοξενούσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες πόλη Τόκιο και σε άλλα τμήματα της χώρας.

Η Ιαπωνία είχε αποφύγει τις εκρηκτικές εξάρσεις της νόσου που παρουσιάστηκαν αλλού, όμως ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται γρήγορα καθώς οι νέες μολύνσεις κατέρριψαν υψηλό ρεκόρ στο Τόκιο, επισκιάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου και πυροδοτώντας αμφιβολίες για την απόκριση του πρωθυπουργού Γιοσιχίντα Σούγκα στην πανδημία.

Ο Σούγκα ανακοίνωσε τα νέα βήματα -τα οποία είναι κυρίως εθελοντικά, αντίθετα με τα αυστηρά λοκντάουν που επιβλήθηκαν αλλού- καθώς οι νέες ημερήσιες μολύνσεις στο Τόκιο έφθασαν τις 5.042, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Σε όλη τη χώρα οι νέες μολύνσεις έφθασαν για πρώτη φορά τις 15.000, ενώ ειδικοί υγείας στην πρωτεύουσα δήλωσαν πως οι αριθμοί στο Τόκιο θα μπορούσαν να διπλασιαστούν σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK.

"Η κατάσταση επί του πεδίου (στα νοσοκομεία) είναι εξαιρετικά σοβαρή", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα σε ένα πάνελ ειδικών πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του Σούγκα. Είπε πως οι σοβαρές νοσήσεις έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το πάνελ ενέκρινε την πρόταση να κηρυχθεί "σχεδόν κατάσταση έκτακτης ανάγκης" σε οκτώ ακόμη από τος 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας. Όμως ο Νισιμούρα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ορισμένα μέλη [της επιτροπής] είπαν πως η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.

Ο Σούγκα είπε στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση "δεν το εξετάζει αυτό τώρα" και πως θα εστιάσει τις προσπάθειές της σε περιοχές θερμών σημείων (hot-spot).

Έξι νομαρχίες περιλαμβανομένου του Τόκιο βρίσκονται ήδη σε πλήρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 31 Αυγούστου, και άλλες πέντε υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρές οδηγίες, κάτι που σημαίνει ότι λίγο πάνω από το 50% του πληθυσμού καλύπτεται από ορισμένους περιορισμούς.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ