Κλείσιμο

Κορωνοϊός - Γερμανία: Χιλιάδες στους δρόμους κατά των περιοριστικών μέτρων

Τα νέα περιοριστικά μέτρα και η δρομολόγηση υποχρεωτικού γενικού εμβολιασμού στις αρχές της νέας χρονιάς προκαλούν έντονες αντιδράσεις σε αντιεμβολιαστικούς κύκλους και όχι μόνο. Οι αντίπαλοι της επιβολής μέτρων για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον καλούν σε αποκαλούμενους «περιπάτους κάθε Δευτέρα», έτσι ώστε να μην απαιτείται άδεια των αρχών για πραγματοποίηση διαδηλώσεων, αλλά και σε άλλους τρόπους διαμαρτυρίας.

Σε πολλές γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ πλήθος κινητοποιήσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους έγιναν ειρηνικά. Οι πιο μαζικές πάντως έγιναν στην ανατολική Γερμανία. Σε συνολικά 16 πόλεις του Βρανδεμβούργου, μεταξύ των οποίων το Κότμπους και η πρωτεύουσα Πότσνταμ, συμμετείχαν περίπου 9.000 άνθρωποι.

Στο Σβερίν, πρωτεύουσα του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες 2.700 άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά και τα σχέδια του Βερολίνου για έναν καθολικά υποχρεωτικό εμβολιασμό. Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία και στο Ρόστοκ με 6.500 συμμετέχοντες. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μηνύσεις κατά 9 διαδηλωτών για αντίσταση κατά της αρχής, σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και χρήση συμβόλων απαγορευμένων ή τρομοκρατικών οργανώσεων. Στο Μαγδεμβούργο, πρωτεύουσα της Σαξωνίας-Άνχαλτ, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίες περίπου 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Στην πόλη Χάλε συγκεντρώθηκαν 1.500 διαδηλωτές και στη Βιτεμβέργη 1.900.

Κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης ομάδων ή ατόμων

Στην πόλη Μπάουτσεν της Σαξωνίας οι διαδηλωτές προσέφυγαν στη βία όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει πορεία περίπου 500 ατόμων. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές τα σώματα ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση από τους διαδηλωτές αναγκάζοντάς τους να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού και γκλομπ. Οι αρχές ασφαλείας έκαναν λόγο για συμμετοχή «ακραίων στοιχείων» στις κινητοποιήσεις, καθώς και τη σύλληψη και ταυτοποίηση περίπου 100 ατόμων.

Την ίδια στιγμή ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιόαχιμ Χέρμαν προειδοποιεί για «ριζοσπαστικοποίηση διαδηλωτών» και την τέλεση «ακραίων ποινικών πράξεων» στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά των περιοριστικών μέτρων. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο τοπικός υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν όσα συμβαίνουν, μιας και αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία». Και δεν έχει σχέση με το πόσα άτομα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, τόνισε ο Γιόαχιμ Χέρμαν για να προσθέσει ότι «υπάρχει πάντα κίνδυνος μια ομάδα ή μεμονωμένα άτομα να προβούν σε αξιόποινες πράξεις μετά από παρότρυνση άλλων διαδηλωτών. Το φαινόμενο της αυθόρμητης ριζοσπαστικοποίησης είναι γνωστό και από τους ισλαμιστές».

Πηγή: DW - Στέφανος Γεωργακόπουλος