Κορωνοϊός: Εκτοξεύθηκαν οι νεκροί στη Βρετανία - 143 θάνατοι σε 24 ώρες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι αρχές δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψαν 143 θανάτους επιβεβαιωμένων φορέων του κορωνοϊού κατά το προηγούμενο 24ωρο, σε μια σημαντική αύξηση του ημερήσιου απολογισμού.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται περισσότεροι από εκατό θάνατοι σε μία ημέρα από τις 8 Ιουνίου και ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τις 2 Ιουνίου.

Συνολικά 43.018 επιβεβαιωμένοι φορείς του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταλήξει εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση.

Σημειώνεται ότι με βάση την καταμέτρηση πιστοποιητικών θανάτων από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, που περιλαμβάνει και θανάτους "πιθανών" φορέων του κορωνοϊού, οι νεκροί της πανδημίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε τουλάχιστον 58.443.

Μεγάλη αύξηση, κατά 17.234, καταγράφηκε και στα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται πλέον σε 634.920.

Άμεσο lockdown στην Αγγλία ζητά ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης

Την επιβολή ενός 'lockdown' διάρκειας δύο ή τριών εβδομάδων στην Αγγλία που θα λειτουργήσει ως «διακόπτης» στην αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού ζήτησε με έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει αξιόπιστο σχέδιο, έχει χάσει τον έλεγχο των λοιμώξεων και δεν ακολουθεί πλέον τις επιστημονικές συστάσεις».

Ο κ. Στάρμερ αναφερόταν στη δημοσιοποίηση των πρακτικών συνεδρίασης της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση από την 21η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία είχε δοθεί η προειδοποίηση προς τον Πρωθυπουργό Τζόνσον ότι ένα άμεσο διευρυμένο lockdown ήταν ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν «καταστροφικές συνέπειες» από ένα μεγάλο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο ηγέτης των Εργατικών κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι αγνόησε αυτή την προειδοποίηση για να τηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο του σερ Κιρ, θα επιτρέπονταν μόνο οι αναγκαίες μετακινήσεις και θα συνέχιζαν να λειτουργούν μόνο τα καταστήματα αναγκαίων ειδών. Όπως εξήγησε, θα ήταν ένα lockdown ίδιο με εκείνο της άνοιξης, αλλά με τη διαφορά πως τα σχολεία θα έμεναν ανοιχτά.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει επαρκής οικονομική στήριξη για τους εργαζόμενους στην περίπτωση του νέου lockdown.