Κορωνοϊός: Διαβεβαιώσεις Θεοχάρη στο BBC για την ασφάλεια επισκεπτών στην Ελλάδα

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να είναι ασφαλείς από τον κορωνοϊό τόσο οι κάτοικοι της χώρας όσο και οι επισκέπτες, έδωσε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC.

Οι δηλώσεις του κ. Θεοχάρη ακολουθούν τη χθεσινοβραδινή απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας να τοποθετήσει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών οι αφίξεις από τος οποίες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Το μέτρο θα ισχύσει από το πρωί της Πέμπτης.

Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση της Ουαλίας ζητά από τους ταξιδιώτες που φτάνουν εκεί από τη Ζάκυνθο να τίθενται σε απομόνωση δύο εβδομάδων.

Η ταξιδιωτική εταιρεία TUI, επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τα πακέτα διακοπών προς το Λαγανά της Ζακύνθου από την Πέμπτη.

Αιτία για τις αποφάσεις αυτές είναι τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν διαπιστωθεί σε ταξιδιώτες που έχουν επιστρέψει κυρίως στο Κάρντιφ το τελευταίο διάστημα από διακοπές στη Ζάκυνθο.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων από την COVID-19 σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σημείωσε επίσης ότι η χώρα είναι πολύ χαμηλότερα από το όριο μολύνσεων που έχει θεσπίσει η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου ως κριτήριο για να μπει μια χώρα στη λίστα με υποχρέωση καραντίνας για τις αφίξεις, δηλαδή τα 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες.

Με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί λιγότερα από 15 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Αυτός είναι ο λόγος που για την ώρα το Λονδίνο δεν υποχρεώνει τις αφίξεις από τη χώρα σε αγγλικά αεροδρόμια να μπαίνουν σε καραντίνα, αν και η τοπική κυβέρνηση της Ουαλίας είπε ότι θα πιέσει την κεντρική κυβέρνηση να επαναξιολογήσει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Τουρισμού είπε επίσης ότι λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα στη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές, όπως περιορισμοί σε πάρτι και στον αριθμό θαμώνων στα μπαρ, μέτρα που είναι αποτελεσματικά και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη αρθεί.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα σε αριθμό τεστ με προηγμένο σύστημα για στοχευμένη χρήση τους και ότι δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένα νησιά, όπως π.χ. στη Ζάκυνθο.

«Είμαστε πολύ κάτω από το όριο που έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση για την καραντίνα, είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα όπου δούμε μεγάλες συγκεντρώσεις κρουσμάτων, μέτρα που είναι αποτελεσματικά», συνόψισε τέλος ο Χάρης Θεοχάρης.