Κλείσιμο

Κορωνοϊός-Ανησυχία στη Βρετανία για την αύξηση κρουσμάτων - Αυστηρά μέτρα στο Μπόλτον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη λήξη νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στο Μπόλτον της ΒΔ Αγγλίας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Όπως είπε, στην περιοχή καταγράφονται πλέον 120 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Ως εκ τούτου, οι παμπ και τα εστιατόρια στο Μπόλτον θα επιτρέπεται να πωλούν τρόφιμα μόνο σε πακέτο για κατανάλωση εκτός καταστήματος και θα πρέπει να κλείνουν μεταξύ 10 το βράδυ και 5 το πρωί.

Επίσης, η ισχύουσα οδηγία που αναφέρει ότι απαγορεύεται η συναναστροφή με άτομα άλλων νοικοκυριών θα γίνει νομικά δεσμευτική.

Επιπλέον, θα περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να επισκέπτονται συγγενείς σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Νωρίτερα η διευθύντρια του προγράμματος ιχνηλάτησης επαφών επιβεβαιωμένων φορέων του κορωνοϊού Σάρα-Τζέιν Μαρς είχε απολογηθεί προς πολίτες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ αυτή την περίοδο.

Όπως είπε, αυτό οφείλεται στο ότι πολλά διαθέσιμα εργαστήρια έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού λόγω του μεγάλου αριθμού των τεστ που έχουν λάβει προς ανάλυση.

Ο κ. Χάνκοκ είπε ότι το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί σε περίπου δύο εβδομάδες.

Αναφερόμενος στη γενικότερη αύξηση των κρουσμάτων, που το προηγούμενο 48ωρο πλησίασαν τις 6.000 σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ανησυχεί μεν, αλλά τόνισε ότι μια δεύτερη έξαρση του ιού δεν είναι αναπότρεπτη.

Ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι, την ίδια ώρα, κάλεσε ιδιαίτερα τους νέους ηλικίας 17-29, από τους οποίους προκύπτει κυρίως η αύξηση των κρουσμάτων, να τηρούν τους κανόνες κοινωνικών αποστάσεων.

Ο κ. Χάνκοκ αποκάλυψε δε ότι έχει αρχίσει να βλέπει «αξιόπιστα» στοιχεία περί δεύτερης προσβολής του ίδιου ασθενούς από τον κορωνοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ