Κορωνοϊός - Αναλυτικά το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων στην Κύπρο

Η σταδιακή άρση των περιορισμών, όπως είχαμε σχεδιάσει, είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας η οποία στηρίζεται στη στρατηγική της αυστηρής ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και στην ταυτόχρονη διαχείριση των περιστατικών, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για το θέμα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Από την πρώτη μέρα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε την πρωτοφανή κρίση, είπε, θέσαμε ως κορυφαία προτεραιότητα την περιφρούρηση του συστήματος υγείας και την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

«Ζητήσαμε χρόνο για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τα νοσηλευτήρια και μας τον δώσατε. Για να είμαστε σε θέση σήμερα να ανακοινώνουμε λεπτομέρειες για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, στη βάση όσων εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το οφείλουμε στη δική σας συνεργασία και σας ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά», σημείωσε ακόμη.

Ανέφερε ότι η ενθαρρυντική επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στην Κύπρο μας επιτρέπει να κάνουμε το βήμα προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

«Παρά τις αρχικές αστοχίες, αναπτύξαμε γρήγορα αντανακλαστικά, ενεργοποιήθηκε άμεσα η Διυπουργική Επιτροπή, καθοδηγούμενη από τους Επιστήμονες . Αναπτύξαμε γρήγορα αντανακλαστικά και ως κυβέρνηση θέσαμε πρώτιστο μέλημα μας την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Κερδίσαμε ζωτικό χρόνο που μας επέτρεψε να βελτιωθούμε σε όλα τα επίπεδα. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας η λειτουργία των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας και η οργάνωση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων για χειρισμό «υπόπτων περιστατικών» με τη δημιουργία κλινικών Βραχείας Νοσηλείας και υπόπτων σε κάθε νοσηλευτήριο υπήρξε αποδοτική», πρόσθεσε.

Με αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις του συστήματος υγείας, με επάρκεια σε υποδομές, έμψυχο δυναμικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα, είπε ο κ. Ιωάννου, είμαστε έτοιμοι πλέον για το επόμενο βήμα που θα γίνει από τη Δευτέρα, με προορισμό τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση θα παραμείνει διαχειρίσιμη, σημείωσε, τα βήματά μας θα είναι αργά και σταθερά. Ανακοίνωσε ότι τα δημόσια αλλά και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αρχίζουν σταδιακά να επαναλειτουργούν, αλλά με ορισμένους περιορισμούς.

Είπε ακόμη, όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους εργασίας, ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από 4 Μαΐου, δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα, αλλά κρύβει πολλούς κινδύνους, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο και είπε ότι το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Αναφέρθηκε περιληπτικά στα μέτρα υγιεινής που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, όπως 8 τ.μ. για κάθε εργαζόμενο και 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους, υποχρεωτική τοποθέτηση αντισηπτικού σε κάθε είσοδο επιχείρησης, ανάρτηση έξω από τους χώρους εργασίας του αριθμού φυσικής παρουσίας ατόμων εντός του χώρου εργασίας για ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και για διευκόλυνση του έργου των Επιθεωρητών Εργασίας, καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά κ.λπ., άμεση πρόσβαση σε μάσκες, θερμόμετρα κ.λπ. και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

Όσον αφορά τις προστατευτικές μάσκες, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το υπουργείο Υγείας παράγγειλε μεγάλη ποσότητα προστατευτικών μασκών πριν από ένα μήνα, προτού δηλαδή υπάρξει σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας.

Η χρήση μάσκας, τόνισε, είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους που έχουν άμεση επαφή με κοινό (δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, λιανικό εμπόριο, μέσα μαζικής μεταφοράς), ενώ η χρήση μάσκας από πολίτες στην κοινότητα συστήνεται σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπως οι υπεραγορές, τα μεγάλα καταστήματα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κοκ.

Ανέφερε ακόμη ότι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες παραμένει προτεραιότητα για το κράτος και για τον λόγο αυτό επικαιροποιήθηκε χθες ο κατάλογος των ευπαθών ομάδων αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας από έκθεση στον ιό, στη βάση των μέχρι τώρα επιδημιολογικών στοιχείων και νοσηρότητας των ασθενών με COVID-19.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των διευρυμένων διαγνωστικών εξετάσεων που έχει εφαρμοστεί ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι εντάσσεται στη στρατηγική αντιμετώπισης του ιού. «Μέχρι σήμερα έχουμε πέραν των 55 χιλιάδων καταγεγραμμένων διαγνωστικών εξετάσεων, αριθμός που κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη. Η μέθοδος αυτή, σε συνδυασμό με την αυστηρή ιχνηλάτηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα απέσπασε συγχαρητήρια από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC)», σημείωσε.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το πρόγραμμα 20.000 τεστ για πολίτες που εργάζονταν και δεν είχαν ανασταλεί οι εργασίες τους κατά τη διάρκεια των περιορισμών μέχρι χθες έχουν διεκπεραιωθεί 17.601 και βρέθηκαν 28 θετικά κρούσματα.

Τόνισε ότι για να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση των εργαζομένων στο πρόγραμμα είχαν δοθεί συγκεκριμένα ποσοστά για τις κατηγορίες των εργαζομένων όπως ορίστηκαν.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ενόψει και της πολιτικής ενίσχυσης περαιτέρω εργαστηριακών ελέγχων, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την ανανέωση του προγράμματος για πραγματοποίηση άλλων 20.000 δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων στους εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στις εργασίες τους από τη Δευτέρα.

Ακόμα, σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η δειγματοληπτική παρέμβαση στην κοινωνία. Από τα 1.054 άτομα που επιλέχθηκαν, οι 773 εθελοντές προσήλθαν για τη δειγματοληψία. Από αυτούς εντοπίστηκε 1 θετικό περιστατικό.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε αναλυτικά στις τέσσερις φάσεις της στρατηγικής για άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας οι οποίες έχουν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, και θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία. Οι φάσεις αυτές είναι: 4-20 Μαΐου, 21 Μαΐου-8 Ιουνίου, 9 Ιουνίου-13 Ιουλίου και 14 Ιουλίου 2020 και μετά.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πόσο κρίσιμο είναι το επόμενο χρονικό διάστημα. «Όπως τα καταφέραμε μέχρι σήμερα, όλοι μαζί με αίσθημα ευθύνης είμαι βέβαιος θα συνεχίσουμε την πετυχημένη πορεία και δεν θα βρεθούμε στη δυσχερή θέση να κάνουμε βήματα πίσω. Εμπιστευόμαστε την υπευθυνότητα του κάθε πολίτη και επενδύουμε στην ευσυνειδησία όλων σας», σημείωσε.

Η Κύπρος, είπε, πέρασε το πρώτο τεστ με επιτυχία. «Η πρακτική έχει αποδείξει ότι με σύνεση και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά ως πολιτεία. Χρειάζεται όμως υπομονή. Στα χέρια μας είναι να βγούμε οριστικά από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να αποδείξουμε ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου για επεξήγηση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ετοιμάσει, ύστερα από κοινωνικό διάλογο, οδηγίες τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους εργαζόμενους ώστε να εφαρμοστούν κατά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Η Ζ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το υπουργείο, αφού άκουσε τους κοινωνικούς εταίρους, εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως είπε, υπάρχει μεταξύ άλλων οδηγός για γενικές οδηγίες εργοδοτουμένων σε επιχειρήσεις, που πραγματεύεται όλες τις οδηγίες που πρέπει οι εργοδοτούμενοι σε μια επιχείρηση να τηρήσουν για να προστατευθούν. «Μέριμνά μας είναι η προστασία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις», είπε.

Άλλος οδηγός, ανέφερε, είναι ο Οδηγός Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία σε συνθήκες κορωνοϊού.

Επιπρόσθετα, είπε, έχει εκδοθεί ένα απλοποιημένο φυλλάδιο ώστε να δώσει συμβουλές με απλά λόγια στους εργαζόμενους για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρήσουν. Το φυλλάδιο αυτό είπε θα εκδοθεί σε 10.000 αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες.

Για τα 25.000 καταστήματα λιανικού εμπορίου τα οποία θα πρέπει να επιθεωρήσει το υπουργείο, ανέφερε ότι έχει εκδοθεί οδηγός για τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι έχει συσταθεί ομάδα από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και από άλλα κυβερνητικά τμήματα, που από αύριο αρχίζουν την εκπαίδευση για να είναι σε θέση να επιθεωρήσουν την τήρηση αυτών των μέτρων.

«Το πιο σημαντικό είναι να τηρηθούν αυτά τα μέτρα ασφάλειας και υγείας, όχι μόνο τα γενικά που πάντα ίσχυαν, αλλά τα συγκεκριμένα που αφορούν συνθήκες κορωνοϊού», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν τηρούνται από τις επιχειρήσεις αυτά τα μέτρα, υπάρχει και διάπραξη ποινικού αδικήματος και πρόστιμο το οποίο με βάση τον νόμο και τα διατάγματα του υπουργείου Υγείας θα εφαρμοστεί.

«Στόχος μας είναι να επιθεωρήσουμε όλα αυτά τα εργοτάξια, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι τηρούνται αυτά τα μέτρα», είπε.

Είπε επίσης ότι θα ακολουθήσουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις και από τους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να γίνουν κατανοητά σε όλους και να διαφυλαχθεί η υγεία των εργαζομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ