Κορωνοϊός: Αιχμές κατά των επιστημονικών συμβούλων από Βρετανίδα υπουργό

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στους επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση φάνηκε να επιρρίπτει την ευθύνη για τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στους οίκους ευγηρίας του Ηνωμένου Βασιλείου η Βρετανίδα Υπουργός Εργασίας Τερίζ Κόφι.

Ερωτηθείσα σε εκπομπή του Sky News για το μεγάλο αριθμό θανάτων στις δομές κοινωνικής φροντίδας ηλικιωμένων, που σύμφωνα με τη νεότερη στατιστική καταμέτρηση ξεπερνούν τις 10.000, η κα Κόφι είπε:

«Μπορείς να κρίνεις και να αποφασίζεις μόνο βασιζόμενος στις πληροφορίες και στις συστάσεις που έχεις εκείνη τη στιγμή. Αν η επιστήμη έκανε λάθος, τότε και οι συστάσεις εκείνη τη στιγμή ήταν λάθος. Δεν εκπλήσσομαι αν ο κόσμος νομίζει ότι πήραμε κάποια λανθασμένη απόφαση. Αλλά κρίνεις με βάση αυτά που έχεις».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση αυτή, εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο πρωθυπουργός τρέφει τεράστια ευγνωμοσύνη για τη σκληρή δουλειά και την κατάρτιση των επιστημονικών κυβερνητικών συμβούλων. «Οι επιστήμονες παρέχουν συμβουλές προς την κυβέρνηση, οι υπουργοί αποφασίζουν εν τέλει», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, η επιτροπή Υγείας της Βουλής των Κοινοτήτων που απαρτίζεται από βουλευτές όλων των κομμάτων είχε επισημάνει σε έκθεσή της λάθη που έκανε η κυβέρνηση στο χειρισμό της πανδημίας.

Μεταξύ των δέκα συστάσεων στις οποίες κατέληγε η έκθεση περιλαμβανόταν η ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τις επιστημονικές συστάσεις και το βαθμό εφαρμογής τους από την κυβέρνηση.

Οι βουλευτές τόνιζαν επίσης την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις για την «ανεπάρκεια» των διαγνωστικών ελέγχων κατά το μεγαλύτερο μέρος της έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Η έκθεση επισήμαινε ότι η απόφαση στα μέσα Μαρτίου να διακοπεί το πρόγραμμα ελέγχων στην κοινότητα ήταν «μία από τις αποφάσεις με τις μεγαλύτερες συνέπειες».

Απαντώντας στην έκθεση εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι πρόκειται για μία παγκόσμια πανδημία άνευ προηγουμένου και ότι η κυβέρνηση «έλαβε τα σωστά βήματα τη σωστή στιγμή για να την αντιμετωπίσει, καθοδηγούμενη ανά πάσα στιγμή από τις βέλτιστες επιστημονικές συστάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ