Κορωνοϊός: Αεροπλάνο με 200 Βρετανούς από την Κίνα προσγειώθηκε στο Μπράιζ Νόρτον

Ένα δεύτερο και "τελευταίο" αεροπλάνο που είχε ναυλώσει το Λονδίνο για τον επαναπατρισμό σχεδόν 200 Βρετανών και άλλων ξένων πολιτών που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, προσγειώθηκε σήμερα στη Βρετανία.

Το αεροπλάνο που απογειώθηκε χθες από την πόλη Ουχάν στις 3.20 τοπική ώρα (21.20 ώρα Ελλάδος) προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στη βάση του Μπράιζ Νόρτον, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου.

Σχεδόν 200 άνθρωποι επέβαιναν σε αυτό, βρετανικής και άλλης εθνικότητας, "ανάμεσά τους ιατρικό προσωπικό και η ομάδα μας που διευκόλυνε την πτήση", είχε ανακοινώσει χθες το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζίν δήλωσε την Παρασκευή ότι 38 Γάλλοι επρόκειτο να επαναπατριστούν με αυτή τη βρετανική πτήση.

Οι επαναπατρισθέντες θα μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Το Λονδίνο είχε συστήσει προηγουμένως στους σχεδόν 30.000 Βρετανούς που βρίσκονταν στην Κίνα να εγκαταλείψουν τη χώρα για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στον ιό. Ο κοροναϊός εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο και έχει σκοτώσει 811 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα, συν ένα θάνατο στο Χονγκ Κονγκ και άλλον ένα στις Φιλιππίνες.

Ο απολογισμός του κοροναϊού ξεπερνά συνεπώς αυτόν του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) που ήταν θανατηφόρο για 774 ανθρώπους παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ήταν νωρίτερα σήμερα σχεδόν 37.200.

Η Βρετανία είχε ήδη επαναπατρίσει 94 Βρετανούς από την Ουχάν, ανάμεσά τους 83 σε μια πρώτη πτήση που είχαν ναυλώσει οι βρετανικές αρχές σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές, και 11 που επαναπατρίστηκαν με γαλλική πτήση που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερο κρούσμα στην Ισπανία

 Το Εθνικό Κέντρο Μικροβιολογίας της Ισπανίας επιβεβαίωσε σήμερα το δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, μετά τις εξετάσεις που έγιναν σε ένα από τα τέσσερα άτομα, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι προσβλήθηκαν από τον ιό στη Μαγιόρκα, που βγήκαν θετικές στον ιό. Τα άλλα τρία άτομα βγήκαν αρνητικά στον ιό.

Ο ασθενής είναι ένας από τους τέσσερις ανθρώπους που τέθηκαν υπό (ιατρική) παρακολούθηση στη Μαγιόρκα την Παρασκευή αφότου ήρθαν σε επαφή με κάποιον στη Γαλλία, ο οποίος στη συνέχεια διαγνώστηκε με τον ιό.

Τέταρτο κρούσμα στην Ισπανία

Ένα τέταρτο άτομο στην Βρετανία εντοπίστηκε θετικό στον κοροναϊό, ενώ προσβλήθηκε από έναν άλλο Βρετανό ασθενή στην Γαλλία που είχε διαγνωστεί προηγούμενα να νοσεί από τον ιό, σύμφωνα με δήλωση του υπεύθυνου για τις ιατρικές υπηρεσίες στην Βρετανία.

“Ο ασθενής έχει μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο στο νοσοκομείο (The Royal Free Hospital), ενώ τώρα εφαρμόζουμε ισχυρά μέτρα ελέγχου των μολύνσεων, για να προλάβουμε κάθε πιθανή εξάπλωση του ιού,” δήλωσε ο επιδημιολόγος Κρις Ουίτι υπεύθυνος για τις ιατρικές υπηρεσίες στην Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ