Κόρμπιν: Απαράδεκτη παρέμβαση Τραμπ η στήριξη στον Μπόρις Τζόνσον

Για «απαράδεκτη παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βρετανίας κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την στήριξή του στον Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία των Συντηρητικών και συνεπώς την πρωθυπουργία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sun, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο την Δευτέρα, ο Τραμπ είπε σχετικά με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών: «Νομίζω ότι ο Μπόρις θα έκανε πολύ καλή δουλειά. Πιστεύω ότι θα ήταν εξαιρετικός».

Ο κ. Κόρμπιν, ο οποίος έχει αρνηθεί την πρόσκληση να παραστεί στο επίσημο γεύμα που θα παρατεθεί προς τιμήν του κ. Τραμπ, κάλεσε εκ νέου για προσφυγή σε πρόωρες γενικές εκλογές.

«Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να επιλεχθεί όχι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ούτε από τα 100.000 μη αντιπροσωπευτικά στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών αλλά από τον βρετανικό λαό μέσω γενικών εκλογών».

Η νυν πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα αποχωρήσει από την ηγεσία των Συντηρητικών στις 7 Ιουνίου, έπειτα από εσωκομματική εξέγερση για την διαχείριση του Brexit. Στην συνέχεια η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επιλέξει με διαδοχικές ψηφοφορίες τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για την διαδοχή της ανάμεσα στους περισσότερους από 10 που έχουν ήδη δηλώσει υποψηφιότητα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα μέλη των Συντηρητικών και το πρόσωπο που θα αναλάβει την θέση της κ. Μέι αναμένεται να έχει ορκιστεί έως τα τέλη Ιουλίου. Ο κ. Τζόνσον, υπέρμαχος του Brexit, θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε εγκωμιάσει τον κ. Τζόνσον στην τελευταία του επίσκεψη στη Βρετανία τον Ιούλιο του 2018, λέγοντας πως πίστευε ότι διέθετε τις ικανότητες που χρειάζονται για να γίνει πρωθυπουργός, λίγο μετά την παραίτηση Τζόνσον ως κίνηση διαμαρτυρίας για τον τρόπο διαχείρισης του Brexit από την Τερέζα Μέι.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters