Κορεατικά πλοία παραβιάζουν τις διεθνείς κυρώσεις στον Καναδά

Ο Καναδάς έχει εντοπίσει τουλάχιστον 24 μεταφορές από πλοίο σε πλοίο και πάνω από εκατό «πλοία ενδιαφέροντος» που ενδέχεται να παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας από τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα επιβεβαίωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Καναδικά ναυτικά και αεροπορικά μέσα - συμπεριλαμβανομένης της φρεγάτας HMCS Winnipegκαι ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους CP-140 Aurora - βρίσκονται επί του παρόντος στον Ινδοειρηνικό ωκεανό ως μέρος του Συντονιστικού Κυττάρου Επιβολής του ΟΗΕ (ECC) για την καταστολή του εμπορίου άνθρακα, πετρελαίου και άλλων προϊόντων  που υπόκεινται σε κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.

«Η συμμετοχή του Καναδά σε αυτή την πολυεθνική πρωτοβουλία είναι μια απόδειξη της διεθνούς αλληλεγγύης για την υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο», δήλωσε στο NK News εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, αναφερόμενος στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το υπουργείο ανέφερε ότι το HMCS Winnipeg και το πλήρωμά του με σχεδόν 260 άτομα έχουν ήδη διανύσει πάνω από 30.000 ναυτικά μίλια από τότε που ξεκίνησε το ταξίδι του τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίστηκαν συνολικά 23 «πλοία ενδιαφέροντος», αν και δεν είναι σαφές εάν αυτά τα πλοία συμμετείχαν επίσης σε μεταφορές από πλοίο σε πλοίο ή κάποια άλλη μορφή παράνομης δραστηριότητας.

Εν τω μεταξύ, από αέρος έχουν πραγματοποιηθεί 17 πτήσεις για συνολικά 175 ώρες επιτήρησης, σύμφωνα με το υπουργείο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πλήρωμά του εντόπισε 118 πλοία ενδιαφέροντος και 24 πιθανές μεταφορές από πλοίο σε πλοίο.

Πηγή: newsweek.org