Κοράνι-Κατεχόμενα: Ρίχνει τους τόνους η Τουρκία - Τι έταξε ο Τατάρ στον Τσαβούσογλου

Να ρίξει τους τόνους μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά τις απειλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση δικαστηρίου να ακυρώσει την αρμοδιότητα του «Γραφείου Θρησκευμάτων» να πραγματοποιεί μαθήματα αποστήθισης Κορανίου, επιχείρησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του από την Κύπρο, όπου βρέθηκε για συντονισμό με την τουρκοκυπριακή πλευρά ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι αν και οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σεβαστές η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επικρίνει μια απόφαση η οποία θεωρεί ότι είναι άδικη. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για μια ιδεολογική απόφαση και υπέδειξε ότι η πραγματικά κοσμικότητα σχετίζεται με το δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση στην διδαχή της θρησκείας τους.

Τατάρ εναντίον τουρκοκυπριακών κομμάτων

Η ηπιότεροι τόνοι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν σχετίζονται μόνο με την σωρεία αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την παρέμβαση Ερντογάν, αλλά συνδέονται και με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ για διευθέτηση του θέματος. Ο κ. Τατάρ, ο οποίος οφείλει την εκλογή του στην ηγεσία των Tουρκοκυπρίων στις παρεμβάσεις της Άγκυρας, διαβεβαίωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι «θα γίνουν άμεσα οι νομικές ρυθμίσεις για τα μαθήματα του κορανίου». Πρόθεση του Ερσίν Τατάρ είναι η διδαχή του κορανίου να γίνεται υπό την επιθεώρηση του «Υπουργείου Παιδείας» και όχι μέσω της Επιτροπής Θρησκευτικών Υποθέσεων που ιδρύθηκε στα κατεχόμενα από την Άγκυρα αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Μια τέτοια ρύθμιση πάντως μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι, αφού τα τουρκοκυπριακά κόμματα δεν φαίνονται έτοιμα να στηρίξουν την όποια αλλαγή στην νομοθεσία που θα διευκολύνει την διεξαγωγή μαθημάτων αποστήθισης Κορανίου.

Αντιδράσεων συνέχεια

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις για την δήλωση Ερντογάν πως αν οι Τουρκοκύπριοι δεν διορθώσουν το «λάθος» τότε η Τουρκία θα προχωρήσει σε μέτρα «άλλου χαρακτήρα» συνεχίζονται. Ο σύνδεσμος τουρκοκύπριων δικηγόρων ανακοίνωσε σήμερα την πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας κατά των τουρκικών παρεμβάσεων στην δικαιοσύνη. Το ρεύμα αγανάκτησης που διατρέχει την τουρκοκυπριακή κοινότητα αποτυπώνεται και στον τουρκοκυπριακό τύπο. Ενδεικτικό το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αφρίκα» του Σενέρ Λεβέντ το οποίο παρουσιάζει τον Ταγίπ Ερντογάν ως καρικατούρα που κρατά στο ένα χέρι ένα σφυρί και στο άλλο ένα όπλο. Ο τίτλος της εφημερίδας περιλαμβάνει ένα λογοπαίγνιο που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «Ο Ερντογάν μας βιάζει.»

Πηγή: DW / Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία