Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στη διάρκεια μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο ανατολικό τμήμα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Στις διαδηλώσεις στην επαρχία Βόρειο Κίβου τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι, δήλωσε ο κυβερνήτης της, ο Κάρλι Ενζάνζου Κασιβίτα, χθες Δευτέρα.

Οι κινητοποιήσεις άρχισαν πριν από περίπου μία εβδομάδα και οι περισσότερες ήταν ειρηνικές αλλά προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια.

Νεαροί στις πόλεις Γκόμα, Μπένι και Μπουτέμπο έστησαν οδοφράγματα, κατέστρεψαν σπίτια και καταστήματα και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων, ανέφεραν οι Αρχές.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «αποτύχατε τελείως», «δεν προστατεύετε τον άμαχο πληθυσμό», «είσαστε συνεργοί του εχθρού».

Σχολεία και καταστήματα έκλεισαν χθες ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με τον Κασιβίτα.

Οι νεαροί διαμαρτύρονταν για το κύμα βίας στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό και για την «απραξία» των κυανόκρανων του ΟΗΕ και των διεθνών οργανώσεων αρωγής.

Από την αρχή της χρονιάς, μόνο οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF), οργάνωση η οποία θεωρείται προσκείμενη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έχουν σκοτώσει πάνω από 200 ανθρώπους και έχουν αναγκάσει άλλους 40.000 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις εφόδους που εξαπολύουν, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Και η ADF δεν είναι παρά μόνο μία από τις εκατό και πλέον ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, με πολλές από αυτές να πολεμούν για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις