Κονγκό: Στους επτά ανήλθαν οι νεκροί από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι

Ο καμικάζι ο οποίος πυροδότησε τη βόμβα του, ανήμερα τα Χριστούγεννα στην Μπένι, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους είκοσι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές χθες Κυριακή.

Ο αρχικός επίσημος απολογισμός, που ανακοινώθηκε το Σάββατο, έκανε λόγο για πέντε νεκρούς στην έκρηξη που προκάλεσε ο καμικάζι μέσα σε κατάμεστο μπαρ-εστιατόριο στο κέντρο της Μπένι, στην επαρχία Βόρειο Κίβου.

Οι αρχές κατηγόρησαν αμέσως για την ενέργεια τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF).

«Μέχρι στιγμής, ο προσωρινός απολογισμός ανέρχεται σε οκτώ νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου λοχαγού της 22ης ταξιαρχίας που βρισκόταν στο εστιατόριο μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του», καθώς και του δράστη, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πατρίκ Μουγιαγιά, υπουργός Επικοινωνίας και εκπρόσωπος της κονγκολέζικης κυβέρνησης.

«Έχουμε επίσης 20 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο νεαρά κορίτσια, δύο νεαρά αγόρια, δύο κυρίες που υπέστησαν ρήξη εσωτερικών οργάνων, δύο κυρίες σοβαρά τραυματισμένες» και καθώς και δύο τοπικούς αξιωματούχους, απαρίθμησε.

Σε ό,τι αφορά τον δράστη, «η ταυτοποίησή του είναι δύσκολη», είπε ο υποστράτηγος Κονστάν Ντιμά, ο στρατιωτικός στον οποίο έχει ανατεθεί ο ρόλος του μεταβατικού κυβερνήτη του Βόρειου Κίβου.

«Δεν μπορέσαμε να ανασύρουμε παρά μόνο το κεφάλι του. Κονιορτοποιήθηκε από την έκρηξη. Αλλά θα το καταφέρουμε διότι έχουμε βάση δεδομένων», είπε στον Τύπο.

Ο υποστράτηγος Ντιμά κάλεσε τους πολίτες «να είναι δυνατοί και να επαγρυπνούν» διαβεβαιώνοντας πως «κανένα τμήμα της χώρας δεν θα υποχωρήσει μπροστά στον εχθρό, την ADF, που θέλει να εγκαθιδρύσει χαλιφάτο στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών».

Οι επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι έχουν κηρυχθεί από τον Μάιο σε κατάσταση πολιορκίας, εξαιρετικό μέτρο που δίνει υπερεξουσίες στον στρατό αλλά δεν έχει επιτρέψει, μέχρι στιγμής, να μπει τέλος στη δράση των ένοπλων οργανώσεων εκεί.

Στις δύο επαρχίες διεξάγουν από την 30ή Νοεμβρίου κοινές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας οι ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό και της Ουγκάντας εναντίον θέσεων των ADF.

Η ADF, οργάνωση που θεωρείται η πιο επικίνδυνη στη ΛΔ Κονγκό, κατηγορείται επίσης από τις αρχές στην Ουγκάντα για πρόσφατες επιθέσεις στην επικράτειά της, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Το ΙΚ παρουσιάζει την ADF ως αντιπρόσωπό του στην «επαρχία» του «χαλιφάτου» του στην κεντρική Αφρική, την αποκαλεί Ισλαμικό Κράτος στην Κεντρική Αφρική (ΙΚΚΑ).

Την 11η Μαρτίου, οι ΗΠΑ ενέταξαν την ADF στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» τον οποίο καταρτίζουν, τονίζοντας πως συνδέεται με το ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ