Κομισιόν: Στο 1,2% η ανάπτυξη το 2020 - 2021 για ΕΕ - Αβεβαιότητα λόγω Brexit και κορωνοϊό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί στο 1,2% την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη το 2020 και το 2021 στην ευρωζώνη, αλλά προειδοποιεί για την αβεβαιότητα που συνδέεται με το Brexit, τις εμπορικές εντάσεις και, πλέον, με την επιδημία του Covid-19, που είναι πιθανόν να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα.

«Η εμφάνιση και η διασπορά του Covid-19 και οι επιπτώσεις του στην δημόσια υγεία, τις ζωές των ανθρώπων και την οικονομική δραστηριότητα αποτελούν πηγή αυξανόμενης ανησυχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτήν την στιγμή, υποθέτουμε ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα είναι αυτό που θα πληγεί περισσότερο κατά το πρώτο τρίμηνο, με σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», εκτιμά η Κομισιόν.

Ομως, «η διάρκεια της επιδημίας και τα εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα» αποτελούν «μεγάλο κίνδυνο», διότι μία διασπορά σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε γρήγορα να διαταράξει «την παγκόσμια αλυσίδα αξίας».

Η γερμανική βιομηχανία, η οποία ήδη πλήττεται, είναι «ιδιαίτερα εκτεθειμένη» σε ενδεχόμενες «παρατεταμένες συνέπειες του Covid-19 στο εξωτερικό εμπόριο και τις αλυσίδες τροφοδοσίας».

«Είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της κλίμακας των αρνητικών οικονομικών συνεπειών» από την επιδημία, προειδοποίησε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Covid-19, που έχει πλήξει περισσότερους από 60.000 ανθρώπους και προκαλέσει περισσότερους των 1.300 θανάτων στην Κίνα, έχει προσβάλει περί τους 30 ανθρώπους σε επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκτός της επιδημίας, η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλους κινδύνους, περισσότερο γνωστούς, όπως η «μεγάλη αβεβαιότητα» που συνδέεται με το Brexit και αφορά την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τους προσεχείς μήνες.

Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης ότι η αβεβαιότητα που περιβάλλει την αμερικανική εμπορική πολιτική παραμένει εμπόδιο στην ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος.

Παρά το «δυσχερές εξωτερικό περιβάλλον», η Κομισιόν διατηρεί την πρόβλεψη του 1,2% για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης στην περίοδο 2020-2021, στα ίδια επίπεδα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Οι προβλέψεις παραμένουν στο 1,4% για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η συνέχιση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η ισχυρή άνοδος των μισθών και η εισαγωγή ευνοϊκών πολιτικών αναμένεται να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να διατηρήσει μία μέτρια ανάπτυξη», «χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ικανό για να οδηγήσει την ανάπτυξη στην υψηλότερη ταχύτητα».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στο 1,3% το 2020 και στο 1,4% το 2021, μία αύξηση κατά 0,1 για την διετία σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις.

Έλενα Παπαδημητρίου