Κολοσσός: Το ρομπότ των πυροσβεστών που μπήκε στην Παναγία των Παρισίων vid

Ένα ρομπότ συνετέλεσε σημαντικά τη Δευτέρα στις απεγνωσμένες προσπάθειες των γάλλων πυροσβεστών να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίγων. Και το όνομα αυτού… «Κολοσσός» (Colossus). 

«Όταν οι Γάλλοι πυροσβέστες είδαν το κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων να είναι έτοιμο να καταρρεύσει, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν ήταν να επιστρατεύσουν ένα ρομπότ» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Γκαμπριέλ Πλους, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος στο Παρίσι. «Το ρομπότ θα μπορούσε να μειώσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κυρίως ναού που είχε τυλιχθεί στις φλόγες» σημειώνει. 


«Το ρομπότ ‘’Colossus’’ κατασκευάζεται από την εταιρεία Shark Robotics, εταιρεία με έδρα τη Λα Ροσέλ. Το ρομπότ βοήθησε τους πυροσβέστες να μείνουν μακριά από τα σημεία που είχαν μεταβληθεί σε «φούρνο» λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

«Αυτό το χερσαίο drone αντέχει σε περιπτώσεις κατολισθήσεων, διαρροής αερίων ή πολύ υψηλών θερμοκρασιών....Είναι ιδιαίτερα ευέλικτο», επισημαίνει ο Σιρίλ Καμπαρά, συνιδρυτής της Shark Robotics σε συνέντευξή του στο AFP.  

O «Koλοσσός», μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια ή να ανέβει και να κατέβει κλιμακοστάσια, ωστόσ δεν αντικαθιστά τους πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν τον έλεγχό του μέσω τηλεχειριστηρίου.

Όταν ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, οι πυροσβέστες ανέπτυξαν το ρομπότ, βάρους μισού τόνου, που ήταν συνδεδεμένο με έναν εύκαμπτο σωλήνα για να εκτοξεύει τεράστιες ποσότητες νερού. 

Πηγή: skai.gr