Κολομβία: Ρεκόρ αντιδημοτικότητας για τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε σπάει ρεκόρ αντιδημοτικότητας, κατέγραψε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη, ενώ ο κοινωνικός ξεσηκωμός εναντίον της κυβέρνησής του διαρκεί πλέον σχεδόν έναν μήνα.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Invamer, το 73% των προσώπων που ερωτήθηκαν απάντησε ότι αποδοκιμάζει «τον τρόπο που ασκεί» το αξίωμά του, ποσοστό που βρισκόταν στο 59% τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Ντούκε άγγιξε το ρεκόρ αντιδημοτικότητας του συντηρητικού πρώην προέδρου Αντρές Παστράνα (1998-2002), για τον οποίο οι αρνητικές γνώμες είχαν φθάσει το 74%.

Το 89% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν σχετικά είπε πως «συμφωνεί» με τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν την 28η Απριλίου, με έναυσμα σχέδιο νόμου που θα αύξανε τον ΦΠΑ και γενικότερα επιδίωκε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το οποίο αποσύρθηκε γρήγορα.

Το 56% των ερωτηθέντων είπε πως έχει αρνητική εικόνα για την αστυνομία, η οποία έχει υποστεί σφοδρές επικρίσεις για τη βίαιη καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων.

Πάντως, παρά την ευρεία υποστήριξη στις διαδηλώσεις και τα αιτήματά τους, το 60% των ερωτηθέντων είπε ότι απορρίπτει τους αποκλεισμούς δρόμων ως μορφή διαμαρτυρίας, ενώ το 61% τάχθηκε υπέρ της παρουσίας του στρατού σε πόλεις όπου έχουν καταγραφεί «βανδαλισμοί».

Ο θάνατος την Κυριακή το πρωί νεογέννητου που διακομιζόταν με ασθενοφόρο όταν αυτό παγιδεύτηκε σε οδόφραγμα επέτεινε την απόρριψη αυτής της μορφής διαμαρτυρίας. Το βίντεο που γύρισαν γιατροί μέσα στο ασθενοφόρο και καταγράφει τον θάνατο του νεογνού γνώρισε τεράστια διάδοση στη χώρα.

Η ανεργία, η οποία πλήττει το 16,8% του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, είναι η βασικότερη ανησυχία των Κολομβιανών, σύμφωνα με την Invamer.

Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 προσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ