Κολομβία: Ο ELN τερματίζει τη μονομερή εκεχειρία στα τέλη Απριλίου

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα αρχίσει εκ νέου τις επιχειρήσεις του την 1η Μαΐου, έναν μήνα αφότου κήρυξε μονομερώς εκεχειρία, χειρονομία κατ’ αυτόν ανθρωπιστικής φύσης, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωσή της που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπό της, η διοίκηση της οργάνωσης κατηγόρησε την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε πως «ούτε ανταπέδωσε τη χειρονομία» της κήρυξης εκεχειρίας την 30ή Μαρτίου, «ούτε άκουσε τις εκκλήσεις να αναζητηθεί νέος δρόμος προς την ειρήνη», να δείξει δηλαδή τη «βούληση» για «την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αβάνα», την πρωτεύουσα της Κούβας.

Ο ELN διεμήνυσε ότι ίσως κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που άρχισε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Ζήτησε εξάλλου ξανά να επιτραπεί η επιστροφή των διαπραγματευτών του από την Κούβα με όλες «τις εγγυήσεις» και με «ασφάλεια», όπως είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση του προκατόχου του Ιβάν Ντούκε, του Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Το τέλος της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός αναγγέλθηκε παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να παραταθεί η αναστολή των εχθροπραξιών, σημείωσε η εφημερίδα El Espectador.

Μπροστά στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των Άνδεων — οι αρχές στην Μπογοτά κάνουν λόγο για 244 θανάτους από τον COVID-19, επί συνόλου 5.400 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 — από την 6η Μαρτίου, ο ELN ανακοίνωσε πως θα διέκοπτε τις επιχειρήσεις του καθ’ όλο τον Απρίλιο και πρότεινε στην κυβέρνηση του Ντούκε να γίνει διαπραγμάτευση για την κατάπαυση του πυρός.

Δεν ανακοινώθηκε καμία επαφή με τη διοίκηση των ανταρτών από την κυβέρνηση έκτοτε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέιρες έχει απευθύνει έκκληση να σιγήσουν τα όπλα σε όλο τον πλανήτη μπροστά στην παγκόσμια πανδημία, ώστε όλες οι χώρες να μπορέσουν να αφοσιωθούν απερίσπαστες στην αντιμετώπισή της.

Ο νέος κορωνοϊός έχει προσβάλλει πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 209.000 εξ αυτών αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

«Είναι σαφές πως είμαστε αντιμέτωποι με μια πολεμοχαρή κυβέρνηση, που κάνει ότι δεν ακούει τις εκκλήσεις του πάπα Φραγκίσκου και του ΓΓ του ΟΗΕ, που κάνει ότι δεν βλέπει την ανθρωπιστική τραγωδία που υφίσταται ο κολομβιανός λαός», κατήγγειλε η οργάνωση των γκεβαριστών ανταρτών.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κολομβία, ο Κάρλος Ρουίς Μασιέ, σημείωσε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ότι υπήρξε «τήρηση» της μονομερούς εκεχειρίας του ELN σε «σημαντικό» βαθμό και προέτρεψε την διοίκηση της οργάνωσης να την «παρατείνει».

Ο ELN, που άρχισε να δρα το 1964, με έμπνευση την επανάσταση στην Κούβα, σύμφωνα με τις αρχές μετράει σήμερα περίπου 2.300 μαχητές. Θεωρείται πως είναι παρών στο 10% των 1.100 δήμων και κοινοτήτων της Κολομβίας, κατά ανεξάρτητες έρευνες.

Μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας και την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC-EP το 2016, άρχισαν συνομιλίες κυβέρνησης-ELN, αρχικά στο Κίτο, στον Ισημερινό, κατόπιν στην Αβάνα.

Οι διαπραγματεύσεις, που ανεστάλησαν λίγο πριν αναλάβει την εξουσία ο πρόεδρος Ντούκε, διακόπηκαν οριστικά από τον αρχηγό του κράτος μετά την επίθεση εναντίον σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά τον Ιανουάριο του 2019 (22 νεκροί).

Ο πρόεδρος της Κολομβίας αξιώνει για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες ο ELN να τερματίσει όλες τις «εγκληματικές δραστηριότητές» του και να αφήσει ελεύθερους όλους τους αιχμαλώτους και τους ομήρους του. Η διοίκηση των ανταρτών απορρίπτει τους όρους αυτούς, που θεωρεί ότι ο Ντούκε προσπαθεί να επιβάλλει μονομερώς, αψηφώντας όσα είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην Κολομβία ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται πέντε δεκαετίες και πλέον, με τουλάχιστον 200.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ