Κολομβία: Έξι στρατιωτικοί νεκροί σε επιχείρηση εναντίον αποστατών των FARC

AP

Έξι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη όταν έπεσαν σε ενέδρα κατά τη διάρκεια επιχείρησης, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας.

Οι άνδρες του στρατού δέχθηκαν επίθεση με όπλα και χειροβομβίδες στην κοινότητα Λα Μακαρένα, στην επαρχία Μέτα (κεντρική Κολομβία), σύμφωνα με τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας των Άνδεων, που επικαλέστηκαν ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων.

Συμμετείχαν σε επιχείρηση για τον εντοπισμό του ηγέτη ομάδας αποστατών του άλλοτε ένοπλου κινήματος ανταρτών FARC, οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης η οποία υπογράφτηκε το 2016 κι έχουν ξαναπάρει τα όπλα, σύμφωνα με το δίκτυο Caracol.

Οι αποστάτες πιστεύεται ότι ειδοποιήθηκαν για τις κινήσεις του στρατού κι έστησαν ενέδρα. Ο επικεφαλής των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων Εδουάρδο Ενρίκε Σαπατέιρο επιβεβαίωσε πως το επιτελείο θεωρεί βέβαιο ότι την επίθεση διέπραξαν αποστάτες των FARC.

Οι τραυματίες εισήχθησαν σε νοσοκομείο μετά την αεροδιακομιδή τους, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις, υποσχόμενες ότι θα διενεργηθούν «έρευνες» για να «εξακριβωθούν οι περιστάσεις» που οδήγησαν στον θάνατο των στρατιωτικών.

Οι αποστάτες της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας — έχει πλέον αφοπλιστεί, διαλυθεί και μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα — δρουν χωρίς κεντρική διοίκηση. Σύμφωνα με τις Αρχές, χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων.

Κατά την Μπογκοτά, η συγκεκριμένη ομάδα αποστατών προσπαθεί να αναγκάσει τους αγρότες στην περιοχή να μην αντικαταστήσουν την καλλιέργεια κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν τη βάση στη διαδικασία παρασκευής της κοκαΐνης, με άλλες.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον «των κακοποιών που το μόνο που προσπαθούν είναι να πλουτίσουν διακινώντας ναρκωτικά».

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε υπερθεμάτισε, δηλώνοντας ότι η Κολομβία παραμένει ανυποχώρητη μπροστά σε επιθέσεις αυτού του είδους.

Ο αριθμός των αποστατών των FARC υπολογίζεται από τις Αρχές πως ανέχεται σε περίπου 2.000.

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο εμφύλιος πόλεμος, που διαρκεί δεκαετίες, συνεχίζεται, με τα θύματά του να πλησιάζουν τα εννιά εκατομμύρια (260.000 νεκροί, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι, 83.000 και πλέον αγνοούμενοι, πάνω από επτά εκατομμύρια εκτοπισμένοι από το 1958).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ