Κλείσιμο

Κολομβία: Απελάθηκαν 59 πολίτες της Βενεζουέλας που ενεπλάκησαν σε βίαια επεισόδια

πηγή: AP

Οι αρχές της Κολομβίας απέλασαν τη Δευτέρα (25/11) 59 πολίτες της Βενεζουέλας επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφαλείας, έπειτα από ένα κύμα βίαιων επεισοδίων κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονταν για πέμπτη ημέρα, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης.

Οι πολίτες αυτοί της Βενεζουέλας φέρονται να ενεπλάκησαν «σε δραστηριότητες οι οποίες έθεσαν τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια σε κίνδυνο», ανέφερε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ξένο υπήκοο να διαταράξει την ηρεμία» στη χώρα, δήλωσε ο Κρίστιαν Κρούγκερ Σαρμιέντο, επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης της Κολομβίας.

Την περασμένη Πέμπτη, πάνω από 200.000 πολίτες της Κολομβίας διαδήλωσαν στην Μπογοτά και πολλές άλλες πόλεις εναντίον οικονομικών μεταρρυθμίσεων που φέρεται να μελετά η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε, την έλλειψη κονδυλίων για την παιδεία, την ενδημική διαφθορά, αλλά και για τις δολοφονίες ακτιβιστών και ηγετών κοινοτήτων από ένοπλες οργανώσεις.

Ορισμένες από τις κινητοποιήσεις εκτραχύνθηκαν σε επεισόδια, με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, λεηλασίες και βανδαλισμούς. Τα επεισόδια επαναλήφθηκαν την Παρασκευή, αλλά οι διαδηλώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές το Σαββατοκύριακο. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για τρεις νεκρούς και έναν 18χρονο διαδηλωτή τραυματισμένο, σε κρίσιμη κατάσταση.

Πριν από τις διαδηλώσεις ο Ντούκε υποστήριξε ότι ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είχε σκοπό να στείλει ανθρώπους του στην Κολομβία για να προκαλέσουν χάος και το Σάββατο, επανήλθε δηλώνοντας πως «ορισμένοι αλλοδαποί» εντοπίστηκαν ανάμεσα στους ταραχοποιούς.

Οργανωτές των κινητοποιήσεων και αυτόπτες μάρτυρες, από την άλλη, κατήγγειλαν ότι αστυνομικοί παρεισέφρησαν σε πορείες και συγκεντρώσεις για να προκαλέσουν επεισόδια.

Σύμφωνα με την Σάντρα Βόρδα, πολιτική επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο των Άνδεων (Μπογοτά), ενδέχεται μια μερίδα της ηγεσίας της αστυνομίας να αποπειράθηκε με αυτόν τον τρόπο «να απονομιμοποιήσει ειρηνικές διαδηλώσεις».

Η πολιτολόγος υποβάθμισε τον ισχυρισμό του Ντούκε περί απόπειρας ανάμιξης του Μαδούρο, δηλώνοντας στο Γερμανικό Πρακτορείο πως οι δηλώσεις αυτές αποτελούν απλά μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η πολιτική που εφαρμόζει η Μπογοτά έναντι του Καράκας — η κολομβιανή κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος προσπαθεί να εκδιώξει τον σοσιαλιστή πρόεδρο από την εξουσία.

Σύμφωνα με τον Κρούγκερ Σαρμιέντο, οι δραστηριότητες των πολιτών της Βενεζουέλας που απελάθηκαν είχαν αποτέλεσμα να καταγραφούν «ξεσπάσματα ξενοφοβίας» που η κυβέρνηση του Ντούκε ήθελε να αποφύγει.

Από τους περίπου 4 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης η οποία τη μαστίζει, η Κολομβία έχει υποδεχθεί τους περισσότερους, περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Την Κυριακή (24/11) ο Ντούκε άρχισε τον «εθνικό διάλογο» που είχε εξαγγείλει συναντώμενος με εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους. Διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος αυτός θα συμπεριλάβει όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ωστόσο, οργανωτές των κινητοποιήσεων στηλίτευσαν το γεγονός ότι ο πρόεδρος προτίμησε να μην αρχίσει αυτή την «εθνική συζήτηση» ακούγοντας τους πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ