Κόλιν Πάουελ: Ένας λαμπρός στρατιωτικός στοιχειωμένος από τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο Κόλιν Πάουελ, παιδί τζαμαϊκανών μεταναστών, που αναδείχθηκε σε στρατηγό τιμημένο με πολλά παράσημα, διπλωμάτη και στη συνέχεια έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών, αμαύρωσε την καριέρα του ενσαρκώνοντας την ακλόνητη υποστήριξή του στον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών, παρείχε τη στρατιωτική του εμπειρία σε πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, εκ των οποίων τέσσερις πρόεδροι, εδραιώνοντας τη φήμη ενός ακέραιου ανθρώπου που μένει μακριά από την πολιτική.

"Ο στρατηγός Πάουελ είναι ένας Αμερικανός ήρωας, ένα αμερικανικό παράδειγμα και μια μεγάλη αμερικανική ιστορία", είχε δηλώσει ο Τζορτζ Μπους ανακοινώνοντας τον διορισμό του στη θέση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2000.

Η "ακεραιότητά του, ο βαθύς σεβασμός του για τη δημοκρατία μας και η αίσθηση του καθήκοντος και της τιμής του στρατιώτη που τον διακατέχουν, είναι "ιδιότητες που θα τον κάνουν σπουδαίο εκπρόσωπο όλων των κατοίκων αυτής της χώρας", είχε δηλώσει.

Ωστόσο με μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2003 για τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται είχε το Ιράκ, ο Πάουελ έβλαψε τη φήμη του για πάντα.

"Είναι μια κηλίδα γιατί είμαι αυτός ο οποίος έκανε αυτή την καταγγελία στο όνομα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώπιον του κόσμου και αυτό θα είναι πάντα ένα μέρος του δικού μου απολογισμού", εξηγούσε το 2005.


Από το Χάρλεμ στο Βιετνάμ

Ο Κόλιν Πάουελ που γεννήθηκε στο Χάρλεμ στις 5 Απριλίου του 1937, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε γεωλογία.

Το 1958 εντάχθηκε στον στρατό και αρχικά στάλθηκε στη Δυτική Γερμανία.

Αργότερα, διακρίθηκε για τη γενναιότητά του στα πεδία της μάχης στο Βιετνάμ, όπου τραυματίστηκε. Σε μια δεύτερη αποστολή στην ασιατική αυτή χώρα, την περίοδο 1968-1969, του ανατέθηκε η διενέργεια έρευνας για τη σφαγή στο Μι Λάι.

Ο τόνος της αναφοράς του για το γεγονός αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου ο αμερικανικός στρατός σκότωσε εκατοντάδες άοπλους πολίτες, είχε επικριθεί καθώς φαινόταν, για μερικούς, ότι απορρίπτει κάθε λάθος που αποδίδεται στα μέλη του στρατού.

Η σφαγή αυτή είναι ένα από τα πιο μαύρα επεισόδια του πολέμου του Βιετνάμ και της ιστορίας του αμερικανικού στρατού.

"Στον πόλεμο, αυτά τα φρικτά πράγματα συμβαίνουν από καιρό σε καιρό αλλά πάντα προκαλούν θλίψη", είχε δηλώσει αργότερα.

Δόγμα Πάουελ

Επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον, ανήλθε γρήγορα έως την κορυφή της ιεραρχίας, έγινε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ρόναλντ Ρίγκαν, κατόπιν αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ επί προεδρίας των Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και του Μπιλ Κλίντον, από 1989 έως 1993.

Η εμπειρία του Πάουελ στο Βιετνάμ ως νεαρού στρατιώτη τον οδήγησε να αναπτύξει το λεγόμενο "δόγμα Πάουελ", σύμφωνα με το οποίο αν οι ΗΠΑ πρέπει να παρέμβουν σε μια σύγκρουση στο εξωτερικό, θα πρέπει να αναπτύξουν ισχυρή δύναμη με σαφείς πολιτικούς στόχους.

Για πολλούς Αμερικανούς, ο Πάουελ ήταν το πρόσωπο του πρώτου πολέμου του Κόλπου το 1991 κατά του Ιράκ.

Κάποια εποχή, είχε σκεφθεί ακόμα και να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, μετά την αποστράτευσή του το 1993, ο Πάουελ αφοσιώθηκε στη δράση υπέρ των μη προνομιούχων νέων, προτού ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους τον επιλέξει για να ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών.

Πόλεμος στο Ιράκ 

"Ελπίζω ότι αυτό θα είναι πηγή έμπνευσης για τους νέους Αφροαμερικανούς, είχε δηλώσει στην ομιλία για την ανάληψη των καθηκόντων του το 2020.

Από τα τέσσερα χρόνια του στο υπουργείο Εξωτερικών, η Ιστορία εστιάζει πρωτίστως στην απόφαση της εισβολής στο Ιράκ το 2003.

Πριν από αυτό το σημείο καμπής, ο Πάουελ φαινόταν πιο μετρημένος, δίνοντας την ενέργειά του για να αντισταθμίζει την επιρροή των γερακιών στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου του Τζορτζ Μπους ή προσπαθώντας να αποσπάσει την ένταξη ξένων χωρών στον πόλεμο στο Ιράκ, κάτι που συχνά ήταν μάταιο.

Οι απόψεις του, περισσότερο προς τα αριστερά, τον έκαναν να ξεχωρίζει από τους άλλους ρεπουμπλικανούς, παρότι το κόμμα ευχαρίστως το παρουσίαζε αυτό ως απόδειξη ότι ήταν ένα κόμμα χωρίς αποκλεισμούς.

"Είμαι ρεπουμπλικανός πάντα. Και νομίζω ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει περισσότερη ανάγκη εμένα παρά το Δημοκρατικό Κόμμα", υποστήριζε το 2014.

"Μπορείτε να είστε ρεπουμπλικανός και να αισθάνεστε έντονα ότι σας αφορούν θέματα όπως η μετανάστευση και η βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και να κάνετε κάτι για ορισμένα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία μας".

Από το 2008, ο Πάουελ υποστήριξε Δημοκρατικούς υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές: τον Μπαράκ Ομπάμα, τη Χίλαρι Κλίντον, τον Τζο Μπάιντεν.

Παντρεύτηκε τη γυναίκα του 'Αλμα το 1962 και απέκτησαν τρία παιδιά: τον Μάικλ, τη Λίντα και την Αν-Μαρί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: ΗΠΑ