Κόλαφος ΜΚΟ για παραβιάσεις δικαιωμάτων στις ισραηλινές φυλακές

Περισσότεροι από 330 Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς δίκη στο Ισραήλ "κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου", υποστηρίζουν δύο μη κυβερνητικές ισραηλινές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικιαωμάτων.

Από τους 335 Παλαιστινίους που βρίσκονται "υπό διοικητική κράτηση", ένας είναι ανήλικος και τρεις είναι γυναίκες, σύμφωνα με τις οργανώσεις B'Tselem και Hamoked.

Ένας από τους κρατουμένους αυτούς βρίσκεται στη φυλακή εδώ και πέντε χρόνια και 28 βρίσκονται στη φυλακή δύο με τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις αυτές, "η εκτεταμένη χρήση της διοικητικής κράτησης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο που επιτρέπει το μέτρο αυτό μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις".

Οι ΜΚΟ κατηγορούν το στρατό για "δήθεν δικαστικές διαδικασίες" με δεδομένο ότι "σε πολλές περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι δε γνωρίζουν ποιές κατηγορίες αντιμετωπίζουν".

Οι B'Tselem και Hamoked αποκαλύπτουν ότι στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2008 ως τον Ιούλιο του 2009, οι στρατοδίκες ενέκριναν το 95% των διαταγών κράτησης που εξέδωσε η στρατιωτική ηγεσία βάσει ενός νόμου που κληροδοτήθηκε από τη Βρετανική Εντολή πριν από το 1948 και ο οποίος ισχύει ακόμα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη.

Το Φεβρουάριο του 2009, σύμφωνα με την B'Tselem οι Παλαιστίνιοι που κρατούντο χωρίς δίκη ήταν 548.

Συνολικά, 8.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται για αντιισραηλινές ενέργειες από συμμετοχή σε παράνομες οργανώσεις μέχρι συμμετοχή σε επιθέσεις.
Πηγή: skai.gr