Κογκό: Δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν την Γκόμα εξαιτίας κινδύνου έκρηξης ηφαιστείου Νιραγκόνγκο

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.129 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 11 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 912 νεκρούς επί συνόλου 136.628 μολύνσεων.

«Δεν μπορούμε να δούμε ακόμη τον αντίκτυπο του εμβολιασμού επειδή δεν έχει προχωρήσει αρκετά», σημείωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου, ο Φρανσίσκο Ντουράν, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Διευκρίνισε ότι 1.073 από τα κρούσματα που διαγνώστηκαν οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Η πρωτεύουσα Αβάνα παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας, με 453 μολύνσεις σε 24 ώρες και τον υψηλότερο δείκτη επίπτωσης στη χώρα (436,5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους).

Αντιμέτωπο με δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον Ιανουάριο, το υπουργείο Υγείας της Κούβας προχωρά τις τελευταίες εβδομάδες σε μαζική ανοσοποίηση στην πρωτεύουσα με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών 3ης φάσης των οποίων δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Η εκστρατεία έχει πλέον επεκταθεί στις δυτικές επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο και Ματάνσας, στην ανατολική επαρχία Σαντιάγο ντε Κούμπα και στην κοινότητα Ίσλα δε Χουβεντούδ. Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 770.000 πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ