Κλίντον: Ορόσημο η συμφωνία Τουρκίας - Αρμενίας

Κλίντον: Ορόσημο η συμφωνία Τουρκίας - Αρμενίας
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν για να χτίσουν πάνω στο "ορόσημο" που επέτυχαν η Τουρκία και η Αρμενία με την υπογραφή των πρωτοκόλλων για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους.

Η Κλίντον, που δήλωσε "πολύ ικανοποιημένη" από την υπογραφή των συμφωνιών αυτών, πρόσθεσε ότι και οι δύο χώρες είχαν κάποιες ανησυχίες που καθυστέρησαν την υπογραφή των πρωτοκόλλων, στην τελετή που έγινε στη Ζυρίχη.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μεσολάβησε ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας για να τους πείσει να υπογράψουν τις συμφωνίες, λέγοντάς τους ότι το ζήτημα ήταν πολύ σοβαρό και δεν έπρεπε να επιτρέψουν να οδηγηθεί σε αποτυχία.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, η αιτία της καθυστέρησης στην υπογραφή των συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν το ζήτημα της σφαγής των Αρμενίων, που η Αρμενία χαρακτηρίζει γενοκτονία.

Ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει ιστορική αυτή την υπογραφή, προειδοποιώντας ότι η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη. "Μια πόρτα μισάνοιξε για την επίλυση ενός προβλήματος που θεωρούσαμε άλυτο, αφού είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορία", γράφει η εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Πολλοί αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην επικύρωση των συμφωνιών από τα δύο κοινοβούλια, και κυρίως από το αρμενικό, όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν εγκατέλειψε τη θέση της γενοκτονίας. Αλλά και το τουρκικό κοινοβούλιο θα ζητήσει να υπάρξει συμφωνία με την Αρμενία για το μέλλον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τονίζει η εφημερίδα Ραντικάλ.

Το Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του καταδίκασε τις συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει νέα αστάθεια στον Καύκασο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η απόσυρση των αρμενικών στρατευμάτων από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν θα επηρεάσει το τουρκικό κοινοβούλιο στο να επικυρώσει την ιστορική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Αρμενία.

Η Τουρκία δεν θα εξετάσει θετικά τις συμφωνίες, αν η Αρμενία δεν αποσυρθεί από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Στο περιθώριο της τελετής για την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνευσης, η κ. Κλίντον είχε συνομιλίες με το γάλλο ομόλογό της και για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι ελπίζει πως σύντομα θα επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα του Ιράν, επισημαίνοντας ότι η Τεχεράνη συμφώνησε να επιτρέψει σε επιθεωρητές του ΟΗΕ να έχουν πρόσβαση στις νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

"Θέλουμε ειρήνη και είμαστε πολύ εχθρικοί απέναντι σε οτιδήποτε θα μπορούσε να την απειλήσει", δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος επίσης βρέθηκε στη Ζυρίχη για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σύντομα, δεδομένου ότι έχουν προγραμματιστεί αρκετές συναντήσεις διπλωματών αυτόν τον μήνα για να συζητηθεί το θέμα του Ιράν.
Πηγή: skai.gr