Κλιμακώνεται η κρίση στη Γάζα

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα για την απελευθέρωση του 19χρονου ισραηλινού στρατιώτη, Γκιλάντ Σαλίτ.
Το τελευταίο 24ωρο, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από δέκα αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, με στόχους τα γραφεία παλαιστινιακών οργανώσεων αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ πως η Χαμάς είχε συμφωνήσει στην υπό όρους απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη, αλλά το Ισραήλ δεν αποδέχθηκε τελικά αυτούς τους όρους.
Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ» δείχνει ότι το 53% των Ισραηλινών θεωρεί πως «οι διαπραγματεύσεις και η διεθνής πίεση» είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί η απελευθέρωση του στρατιώτη.
Συγκεκριμένα, τις διαπραγματεύσεις επιθυμεί η πλειοψηφία των Ισραηλινών για την απελευθέρωση του 19χρονου στρατιώτη που έχει απαχθεί από παλαιστίνιους κομάντος την Κυριακή.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, το 53% των Ισραηλινών θεωρεί ότι «οι διαπραγματεύσεις και η διεθνής πίεση» είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί η απελευθέρωση του δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ.
Το 43% των ισραηλινών τάσσεται υπέρ την στρατιωτικής δράσης για την απελευθέρωσή του.
Ωστόσο το 65% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής δράσης για να σταματήσει η εκτόξευση πυραύλων εναντίον ισραηλινού εδάφους και μόνο το 32% προτιμά τις διαπραγματεύσεις. Το 4% δεν εξέφρασε άποψη.
Δηλώσεις Χανίγια
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός και ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε σήμερα πως εργάζεται για τον τερματισμό της κρίσης που έχει προκαλέσει η σύλληψη ενός ισραηλινού στρατιώτη και ζήτησε να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ.
"Εργαζόμαστε με τον Πρόεδρο (Μαχμούντ Αμπάς) και με τους αιγύπτιους αδελφούς μας για να λήξει αυτή η υπόθεση με έναν κατάλληλο και αρμόζοντα τρόπο, αλλά η ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση περιπλέκει την κατάσταση», δήλωσε ο Χανίγια απευθυνόμενος σε πιστούς μετά την προσευχή της Παρασκευής.
"Η επίθεση πρέπει να σταματήσει ώστε να μην περιπλακεί περαιτέρω η κατάσταση», πρόσθεσε.
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός δεν έθεσε κανένα όρο για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη, ο οποίος συνελήφθη από ενόπλους την Κυριακή.
Ο Χανίγια έκανε σήμερα την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τη σύλληψη στρατιώτη.
"Υπάρχει μια ανίερη συμμαχία εναντίον του παλαιστινιακού λαού, η οποία θέλει να ταπεινώσει τον παλαιστινιακό λαό και να καταστρέψει την κυβέρνηση. Δεν θα γίνουν παραχωρήσεις», τόνισε ο Χανίγια. «Πιστεύουμε πως η επίθεση εναντίον του λαού μας υπερβαίνει το θέμα του συλληφθέντος στρατιώτη», πρόσθεσε.
Ο Χανίγια υπογράμμισε επίσης πως η κυβέρνησή του δεν θα πέσει εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Ισραηλινοί «δολοφονούν τους ηγέτες, συλλαμβάνουν υπουργούς και βουλευτές, αλλά η σημαία μας δεν θα πέσει», δήλωσε. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σχεδίασε έναν «ανοικτό πόλεμο» μετά «την αποτυχία του εκβιασμού» για να πετύχει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση.
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε εξάλλου ότι, μετά τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των παλαιστινιακών κινημάτων, δεν θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα σχετικά με ένα σχέδιο διεξόδου από την κρίση.
"Ο Αμπού Μαζέν (ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς) έχει δηλώσει πως, αν υπάρξει συμφωνία, δεν θα γίνει δημοψήφισμα. Και συμφωνία υπήρξε» σχετικά με το σχέδιο, τόνισε ο Χανίγια.
Το σχέδιο, το οποίο επεξεργάστηκαν στελέχη παλαιστινιακών κινημάτων φυλακισμένα στο Ισραήλ, προβλέπει «τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους σε όλα τα εδάφη που κατελήφθησαν το 1967» από το Ισραήλ. Θεωρείται έμμεση αναγνώριση του ισραηλινού κράτους στα σύνορα που είχε πριν από το 1967.
Πηγή: skai.gr