Κλιμακώνεται η ένταση στο Πακιστάν με αερομαχίες εκατέρωθεν

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο πολεμικά αεροσκάφη της Ινδίας, τα οποία πετούσαν πάνω από το Κασμίρ.

Σύμφωνα με τους Πακιστανούς, ο πιλότος του ενός αεροσκάφους συνελήφθη ζωντανός και κρατείται.

Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι η πακιστανική πολεμική αεροπορία κατέρριψε τα μαχητικά αφού παραβίασαν τον εναέριο χώρο, πάνω από τη διαφιλονικούμενη περιοχή. 

Το Νέο Δελχί διευκρίνισε από την πλευρά του ότι κατέρριψε ένα πακιστανικό μαχητικό και κατά το περιστατικό έχασε και ένα δικό της μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG 21 με τον πιλότο να αγνοείται. 
«Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι έχει συλλάβει τον πιλότο, ελέγχουμε τις πληροφορίες» συμπλήρωσε

Σύμφωνα με τον Πακιστανό Αρχιστράτηγο Ασίφ Γκαφούρ, το ένα αεροσκάφος συνετρίβη στην ελεγχόμενη από τους Ινδούς πλευρά του Κασμίρ, ενώ το άλλο κατέπεσε σε πακιστανικό έδαφος και ο πιλότος του συνελήφθη. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι κρατούσαν δύο με τον έναν να έχει τραυματιστεί.

Ιράν Χαν

Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν τόνισε ότι και οι δύο πλευρές δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο ενδεχόμενο λάθος υπολογισμού αναφορικά με τα όπλα που κατείχαν.


Σε τηλεοπτική δήλωση του, ο πρωθυπουργός Χαν φάνηκε προειδοποίησε για σοβαρό ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης εκφράζοντας πως στο περιθώριο αυτού είναι θετικά διακείμενος στο να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

. Αν αφήσουμε την κατάσταση να εξελίσσεται, δεν θα μπορέσω ούτε εγώ, ούτε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, να την ελέγξουμε στο τέλος. Υπογράμμισε.

Εμείς αυτό που επιθυμούσε μέσω των δράσεων μας είναι να καταλάβουν πως εφόσον εισέρχονται στην επικράτεια μας, είμαστε σε θέση κι εμείς να εισέλθουμε στην δική τους. Πρόσθεσε.

Ναρέντα Μόντι 

Ο πρωθυπουργός Μόντι, δεν έχει ακόμη σχολιάσει, αλλά όπως μεταδίδει το BBC, συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας και πληροφοριών για να συζητήσουν την κατάσταση.

Tι λέει το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διεξήγαγε πλήγματα «στην άλλη πλευρά της Γραμμής Ελέγχου» εναντίον «μη στρατιωτικών στόχων, αποφεύγοντας τα ανθρώπινα θύματα και τις παράπλευρες ζημιές».

«Μόνος στόχος ήταν να καταδείξουμε το δικαίωμά μας, την επιθυμία μας και την ικανότητά μας στην αυτοάμυνα», τόνισε το υπουργείο. «Δεν έχουμε κανέναν σκοπό κλιμάκωσης αλλά είμαστε απολύτως έτοιμοι να το κάνουμε, αν αναγκαστούμε», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του ινδικού κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ είχε επισημάνει νωρίτερα ότι πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν για μικρό χρονικό διάστημα τη Γραμμή Ελέγχου, προτού απωθηθούν από την ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι το Πακιστάν άρχισε να βομβαρδίζει με βαρέα όπλα κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου. 

«Ο ινδικός στρατός ανταπέδωσε και τα στοχευμένα πυρά μας είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πέντε θέσεων και αρκετές απώλειες», επεσήμανε ο εκπρόσωπος. Στο μεταξύ η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάραζ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της δεν επιθυμεί μια κλιμάκωση με το Πακιστάν.

«Η Ινδία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση» και «θα συνεχίσει να δρα με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», δεσμεύθηκε η υπουργός από την Κίνα. Αναφερόμενη στα πλήγματα που εξαπέλυσε η ινδική Πολεμική Αεροπορία χθες Τρίτη εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης εξτρεμιστών, εξήγησε ότι η επιχείρηση δεν ήταν στρατιωτική, διότι «δεν είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» του Πακιστάν.


Το Πακιστάν κλείνει τον εναέριο χώρο του

Το Πακιστάν θα κλείσει τον εναέριο χώρο του "μέχρι νεοτέρας", ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. "Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έκλεισε επισήμως τον εναέριο χώρο μέχρι νεοτέρας", ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη "εξαιτίας των συνθηκών". 

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί τις δύο χώρες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν με κάθε κόστος την κλιμάκωση, αφού το Πακιστάν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο ινδικό Κασμίρ και σε χωριστό περιστατικό κατέρριψε δύο ινδικά πολεμικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον πακιστανικό εναέριο. Σε ανακοίνωσή του ο Πομπέο επεσήμανε ότι έχει συνομιλήσει με τους ομολόγους του της Ινδίας και του Πακιστάν και τους «ενθάρρυνε να θέσουν ως προτεραιότητα την άμεση επικοινωνία και να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες».

Ινδικές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς αεροδρόμια στον βορρά

Στο μεταξύ ινδικές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν σήμερα τις πτήσεις τους προς τουλάχιστον έξι πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ αρκετά αεροδρόμια έχουν κλείσει εξαιτίας της οξυμένης κατάστασης με το γειτονικό Πακιστάν.

Οι αεροπορικές εταιρείες IndiGo, GoAir, Jet Airways και Vistara ανακοίνωσαν ότι οι πτήσεις προς αρκετά αεροδρόμια έχουν ανασταλεί προσωρινά ή βρίσκονται σε αναμονή. Οι αεροπορικές εταιρείες επεσήμαναν σε ανάρτησή τους στο Twitter ότι έχουν επηρεαστεί οι πτήσεις προς διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αμριτσάρ, η Τσαντιγκάρθ, η Τζάμου, η Λεχ και Σριναγκάρ.

Παράλληλα οι αρχές της Ινδίας έκλεισαν σήμερα αρκετά αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφού πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ινδικό εναέριο χώρο.

Τι λέει η Βρετανία 

Η Βρετανία ανησυχεί βαθιά για τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία κάλεσε τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Το Πακιστάν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και κατέρριψε σήμερα δύο ινδικά μαχητικά, δήλωσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι, μία ημέρα αφού ινδικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους μέσα στο Πακιστάν για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 1971.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί βαθιά για τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν και απευθύνει επείγουσα έκκληση για αυτοσυγκράτηση στις δύο πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε η Μέι στο Κοινοβούλιο.

«Είμαστε σε τακτική επαφή με τις δύο χώρες, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση για διάλογο και διπλωματικές λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα. Εργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς εταίρους , επίσης μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε η Μέι στο Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Φιλντ δήλωσε στο Κοινοβούλιο πως θα μιλήσει με τους Ύπατους Αρμοστές της Ινδίας και του Πακιστάν αργότερα το απόγευμα για να καλέσει τις χώρες τους να δείξουν αυτοσυγκράτηση.


Η Ινδία και το Πακιστάν – κράτη που έχουν πυρηνικό οπλοστάσιο εξίσου- διεκδικούν όλο το Κασμίρ, αλλά ελέγχουν μόνο τμήματα του. 

Έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους, μετά την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία και την κατάτμηση του 1947, με δύο εξ αυτών να αφορούν το Κασμίρ

Το περιστατικό συνέβη μία μόλις ημέρα μετά την εκτόξευση απειλών από μέρους του Πακιστάν προς την Ινδία, ότι θα απαντήσει με αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή κατά του πακιστανικού μέρους του Κασμίρ.

Ο Γκαφούρ είχε προειδοποιήσει από την Τρίτη το Νέο Δελχί, λέγοντας: Είναι η σειρά σας τώρα να περιμένετε και να δείτε την έκπληξη που σας ετοιμάζουμε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ ΒΒC

TAGS: Ινδία