"Κλίκα" ΗΠΑ,Αυστραλίας,Ιαπωνίας,Ινδίας στήνουν στον τοίχο την Κίνα- Η επίθεση Πομπέο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επέκρινε σφοδρά την Κίνα από το Τόκιο όπου θα συναντηθεί σήμερα με τους ομολόγους του της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας, οι οποίοι έχουν στόχο να εμφανίσουν ενιαίο μέτωπο έναντι στο Πεκίνο.

Σήμερα το πρωί ο Πομπέο και η Αυστραλή ομόλογός του Μαρίς Πέιν εξέφρασαν «την κοινή τους ανησυχία για την επιζήμια δραστηριότητα» της Κίνας στην περιοχή, μια φρασεολογία που είναι πιθανό να προκαλέσει την αντίδραση του Πεκίνου.

Η επίσκεψη του Πομπέο στο Τόκιο θα διαρκέσει μία ημέρα. Αρχικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τη Μογγολία και τη Νότια Κορέα, όμως η περιοδεία του αναβλήθηκε μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσβλήθηκε από κορωνοϊό.

Ωστόσο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στην ιαπωνική πρωτεύουσα η συνάντηση της «Τετράδας», της άτυπης στρατηγικής συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ινδία και η Ιαπωνία και η οποία συστάθηκε το 2019 στη Νέα Υόρκη.

Βασικός στόχος των τεσσάρων χωρών είναι να ενισχύσουν τη συνεργασία τους απέναντι στην Κίνα.

Ο Πομπέο και η κυβέρνηση Τραμπ πνέουν μένεα εναντίον του Πεκίνου για θέματα που αφορούν την ασφάλεια, το εμπόριο και την τεχνολογία. Εξάλλου οι σχέσεις του με το Νέο Δελχί και το Σίδνεϊ επίσης έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες.

Η Κίνα δεν έχει κρύψει την άποψή της για την «Τετράδα», με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να καλεί την προηγούμενη εβδομάδα τις χώρες να αποφεύγουν να σχηματίζουν «κλίκες».

«Ελπίζουμε οι ενδιαφερόμενες χώρες να μπορέσουν να προωθήσουν τα κοινά συμφέροντα των χωρών της περιοχής και να κάνουν περισσότερα υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής, και όχι το αντίθετο», είχε τονίσει ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ