Κλείσιμο των συνόρων

Κλείσιμο των συνόρων
Στο κλείσιμο των συνόρων με το Ιράν και τη Συρία προχώρησε η ιρακινή κυβέρνηση τη Τρίτη, καθώς και στην επέκταση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας.

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός αμερικανικού σχεδίου ασφαλείας, που στοχεύει στη μείωση της βίας στη Βαγδάτη.

Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν από τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μαλίκι και ανακοινώθηκαν μέσω του τηλεοπτικού δικτύου αλ Ιρακίγια, από τον αντιστράτηγο Άμπουντ Κανμπάρ, τον ιρακινό διοικητή που ηγείται της επίθεσης ασφαλείας στη Βαγδάτη, όπως αυτή έχει εκπονηθεί από τις ΗΠΑ.

Ο αντιστράτηγος ανακοίνωσε ότι τα σύνορα με το Ιράν θα κλείσουν για 72 ώρες ενώ δεν ανέφερε κάτι σχετικό για τα σύνορα της χώρας με τη Συρία.

Το γεγονός αυτό εγείρει βεβαίως ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που επελέγη και τις αιτίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η απαγόρευση της κυκλοφορίας στους δρόμους της Βαγδάτης ισχύει και κάθε Παρασκευή, την ώρα της πρωινής προσευχής, καθώς αυτό το χρονικό διάστημα αποτελεί συχνά στόχο βομβιστών αυτοκτονίας.

Το κλείσιμο των συνόρων, σύμφωνα με αναλυτές, έχει προκαλέσει ερωτηματικά καθώς είναι περιορισμένη η χρονική διάρκεια της εφαρμογής του μέτρου.

Για τους περισσότερους Ιρακινούς, επίσης, η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου συνέβη μάλλον αργά, μετά από τον καταιγισμό των βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη τις τελευταίες εβδομάδες.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr