Κλείνουν εφημερίδες και μοναστήρια

Οι πιέσεις από τη χούντα της Μιανμάρ και οι ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη Ρανγκούν ανάγκασαν πολλούς ιδιωτικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς να διακόψουν την κυκλοφορία των εφημερίδων τους, δήλωσε δημοσιογραφική πηγή.

Ορισμένες εφημερίδες αναγκάστηκαν να κλείσουν γιατί αρνήθηκαν να διαδώσουν την κυβερνητική προπαγάνδα, πρόσθεσε η ίδια πηγή η οποία δεν κατονομάζεται.

Το καθεστώς επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία στις εφημερίδες, αλλά πέραν αυτού οι ταραχές των τελευταίων ημερών εμποδίζουν την πώληση των εφημερίδων από εφημεριδοπώλες στους δρόμους.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλει τις νέες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι στρατηγοί οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία, για να πιέσουν όχι μόνον τους ξένους δημοσιογράφους, αλλά και τα εγχώρια ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την κυκλοφορία τους αποφάσισαν να διακόψουν τέσσερις εβδομαδιαίες εφημερίδες του δημοσιογραφικού οργανισμού Eleven Media, δυο εβδομαδιαίες εφημερίδες του οργανισμού Yangon Media, καθώς επίσης οι εβδομαδιαίες εφημερίδες Kamudra, Voice και Market.

Ενας άλλος δημοσιογραφικός οργανισμός, ο Pyi Myanmar πρόκειται να διακόψει κάθε δραστηριότητά του.

Η επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών από τις ίδιες τις εφημερίδες ήταν αδύνατη σήμερα λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στις επικοινωνίες.

Εκτός από τις κυβερνητικές πιέσεις, υπάρχει πρόβλημα και με τη διανομή των εφημερίδων η οποία έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη.

Οι πωλήσεις έχουν πέσει και οι εφημερίδες που δε βασίζονται στις συνδομές έχουν πλέον δυσκολίες με τη διανομή, εξηγεί η ίδια πηγή.

Λόγω της κατάστασης οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους και οι εφημεριδοπώλες που κυκλοφορούν είναι ελάχιστοι, προσθέτει η ίδια πηγή.

Από τότε που ξέσπασε η κρίση στη Μιανμάρ οι αρχές έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι στους ντόπιους δημοσιογράφους, οι οποίοι σύμφωνα με οργανώσεις που αγωνίζονται για την ελευθερία του Τύπου στη Δύση, δέχονται καθημερινά απειλές και υφίστανται εκφοβισμούς.

Ενας ιάπωνας δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα σκοτώθηκε χθες στη Ρανγκούν από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Στη Μιανμάρ κυκλοφορεί μία μόνο ημερήσια εφημερίδα, η New Light of Myanmar, η οποία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το καθεστώς.
Πηγή: skai.gr