Κλείνει τα 75 ο Τραμπ και συνεχίζει: Η επιρροή στους Ρεπουμπλικανούς, οι επαφές στο Παλμ Μπιτς

Είναι τα πρώτα γενέθλια μετά την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο (αλλά και την έξωση από το Twitter, το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για την άσκηση πολιτικής). Εδώ και πολλές εβδομάδες οι Ρεπουμπλικανοί συγκεντρώνουν υπογραφές από όλες τις αμερικανικές πολιτείες, για να του στείλουν μία «κολοσσιαία» ευχετήρια κάρτα στις 14 Ιουνίου, όπως λένε. Στα 75 του χρόνια ο Τραμπ παραμένει ενεργός και, όπως όλα δείχνουν, εξακολουθεί να ελέγχει το παρασκήνιο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ακόμη και μία επιστροφή στην ενεργό πολιτική με στόχο το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές δεν αποκλείεται. Άλλωστε ο ίδιος ποτέ δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του από τον «κοιμήση» Τζο Μπάιντεν (sleepy Joe), όπως τον αποκαλούσε απαξιωτικά. Την ημέρα των γενεθλίων του Τραμπ ο Μπάιντεν δεν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για τις ευχές στον προκάτοχό του, αλλά στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους ευρωπαίους συμμάχους, που δοκιμάστηκαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ.

«Μεγάλη απάτη» ή «μεγάλο ψέμμα»;

Για τις τελευταίες προεδρικές εκλογές ο Τραμπ εμφανίζεται αμετανόητος. Επιμένει ότι ήταν θύμα της «μεγαλύτερης εκλογικής απάτης στην ιστορία της χώρας». Δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι του έκλεψαν τη νίκη μέσα από τα χέρια. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προσκομίσει την παραμικρή απόδειξη για τους ισχυρισμούς του. Οι επικριτές του κάνουν λόγο για το «μεγάλο ψέμμα» του πρώην προέδρου.

Αποχωρώντας από την Ουάσιγκτον ο Τραμπ εγκαταστάθηκε αρχικά στη Φλόριντα, ενώ σήμερα διαμένει σε ιδιόκτητο γκολφ κλαμπ στο Νιου Τζέρσεϋ. Στον Λευκό Οίκο πολλές φορές αδιαφορούσε για το πρωτόκολλο, το ίδιο κάνει και τώρα ως «πρώην». Αν και η παράδοση λέει ότι οι «πρώην» αποφεύγουν να ασκούν κριτική στους επόμενους προέδρους, ο Τραμπ δεν παραλείπει να σχολιάσει τις εξελίξεις και να κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι καταστρέφει τα επιτεύγματα της δικής του θητείας. Η κριτική του επεκτείνεται και στη δικαιοσύνη, την οποία κατηγορεί για «κυνήγι μαγισσών». Πάντως η αμερικανική εφημερίδα Washington Post εκτιμά ότι στην πολυτελή έπαυλή του, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, ο Τραμπ ξαναμπήκε στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Κάνει τις επαφές του, υποδέχεται συνεργάτες, βλέπει τηλεόραση, παίζει γκολφ, προσκαλεί φίλους για δείπνο και κάθε τόσο ξιφουλκεί για τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα ίδρυμα ή μία βιβλιοθήκη που θα φέρει το όνομά του, όπως έκαναν συνήθως οι προκάτοχοί του. Προφανώς πιστεύει ότι μία συζήτηση για την πολιτική του «κληρονομιά» θα ερμηνευόταν ως ένδειξη για αποχώρησή του από την πολιτική και απροθυμία να διεκδικήσει εκ νέου το χρίσμα το 2024.

Σενάρια για νέα υποψηφιότητα

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο το 2022. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσει να υποστηρίξει υποψηφίους του περιβάλλοντός του και να αποθαρρύνει άλλους, ελπίζοντας να καρπωθεί προσωπικά μία εκλογική επιτυχία των Ρεπουμπλικανών και ιδιαίτερα μία ανακατάληψη της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Πολύ πρόσφατα άλλωστε ο Τραμπ απέδειξε πόσο ισχυρή παραμένει η επιρροή του στο κόμμα, αποπέμποντας την εσωκομματική του αντίπαλο Λιζ Τσένι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι.

Στις αρχές Μαίου ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου είχε εγκαινιάσει και το προσωπικό του μπλογκ με τον εύλογο τίτλο «Από το γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ», διαμηνύοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο επιστρέφει στα social media μετά την αναγκαστική έξωση από το Twitter. Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες διέκοψε τη λειτουργία του μπλογκ και- σύμφωνα με την εφημερίδα The Hill- δεν αναμένεται να την αποκαταστήσει σύντομα. Ίσως γιατί, όπως σημειώνει η Washington Post, την πρώτη εβδομάδα ο Τραμπ κατέγραψε στο μπλογκ του λιγότερες επισκέψεις απ' ότι, για παράδειγμα, η ιστοσελίδα Pethfinder που αναζητεί ανάδοχες οικογένειες για κατοικίδια ζώα.

Για την Washington Post ο Τραμπ φαίνεται να διολισθαίνει σε αυτό που προσπαθούσε να αποφύγει σε όλη του τη ζωή, δηλαδή την ασημαντότητα. Αλλά ο ίδιος έχει φυσικά διαφορετική άποψη. Λιγες μέρες πριν από τα γενέθλιά του έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα του ότι έχει απορρίψει δύο προτάσεις για συγγραφή βιβλίου γιατί «αυτή τη στιγμή δεν θέλω κάτι τέτοιο. Όμως, γράφω σαν τρελός και όταν έρθει η ώρα θα δείτε το βιβλίο όλων των βιβλίων... Αυτή τη στιγμή όμως εργάζομαι για κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό». Τι είναι αυτό; Προς το παρόν δεν μας το αποκαλύπτει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: DW / Καν Μέρεϊ (DPA) / Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου