Κινέζα σχεδιάστρια μόδας φτιάχνει νυφικό από χρυσάφι

Ένα χρυσό παραδοσιακό νυφικό που σχεδίασε η Κινέζα σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής, Guo Pei τίθεται προς πώληση σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στην τιμή των 620.000-870.000 δολαρίων.

Τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε ότι η Guo Pei θα επιλέξει δημιουργίες για τη δεύτερη έκδοση της δημοπρασίας “Gold: The Midas Touch” (Χρυσός: Το Άγγιγμα του Μίδα) που διοργανώνει ο οίκος δημοπρασιών στο Λονδίνο αφιερωμένη στο πολύτιμο μέταλλο που έχει οικοδομήσει αυτοκρατορίες και έχει καταστρέψει δυναστείες.

Τα έντονα χρώματα του χρυσού και του κίτρινου, τα οποία χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τον αυτοκράτορα την εποχή της δυναστείας των Τσινγκ, είναι ένα στοιχείο σήμα κατατεθέν των δημιουργιών της Guo Pei, όπως τα βραδινά φορέματα με χρυσό νήμα 24 καρατίων.

Η σχεδιάστρια μόδας δήλωσε ότι τεχνίτες εργάστηκαν πέντε χρόνια στο ατελιέ της Rose, στο Πεκίνο για να ολοκληρωθεί το μοναδικό στο είδος του, νυφικό, το οποίο είναι ραμμένο στο χέρι με χρυσό νήμα. Χρησιμοποιήθηκαν 30 τεχνικές ραφής απ’ όλο τον κόσμο για να σχηματιστεί τρισδιάστατη εικόνα με φοίνικες και δράκους και κέντημα σε δέρμα προβάτου, το οποίο δίνει στο ύφασμα διαφορετικά ύψη.

Το χρυσό παραδοσιακό που επιλέχθηκε για τη δημοπρασία είναι ένα ολοκαίνουργιο έργο που πωλείται για πρώτη φορά σε δημοπρασία, ανέφερε η σχεδιάστρια μόδας. "Μπορεί να μην είναι παλαιό, αλλά είναι έργο τέχνης. Η αξία του έγκειται στην παραδοσιακή χειροτεχνία και τον πολιτισμό που παράγει. Νομίζω ότι η συνεργασία μας είναι μια απάντηση στο μέλλον της υψηλής ραπτικής. Η υψηλή ραπτική θα θεωρείται μορφή τέχνης στο μέλλον και αυτή η συνεργασία έχει ανοίξει το δρόμο για αυτή τη δυνατότητα" τόνισε.

“Ένα παραδοσιακό κινεζικό νυφικό εφαρμόζει πάντα στο σώμα. Αλλά το νυφικό αυτό έχει όγκο. Για μένα αντιπροσωπεύει την καλύτερη μορφή αρμονίας μεταξύ της δυτικής και κινεζικής κουλτούρας. Αρνούμαι να κοιτάξω σε συγκεκριμένη κουλτούρα όταν σχεδιάζω. Μετά από τόσα χρόνια, η εμπειρία με όλες τις κουλτούρες, είτε της Ανατολής, είτε της Δύσης έχουν γίνει κομμάτι μου” εξήγησε.

Τα έργα τέχνης της Guo Pei είναι εμπνευσμένα από παραμύθια, θρύλους και ακόμη τη στρατιωτική ιστορία, με κάθε δημιουργία να λέει μια ιστορία που ζωντανεύει την ομορφιά, τον ρομαντισμό και τη φαντασία της σχεδιάστριας. Τα υφάσματα, τα σχήματα και οι υφές γίνονται καμβάς για να ειπωθούν ξανά ιστορίες που μεταφέρουν πίνακες ζωγραφικής κατά τη διάρκεια των αιώνων.

“Η συνεργασία με έναν διάσημο οίκο όπως ο Sotheby's ήταν πάντα επιθυμία μου. Είμαι ενθουσιασμένη που η συνεργασία έγινε πραγματικότητα . Μέσα από τον Sotheby's, οι παθιασμένοι εραστές της τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν την πραγματική αξία των δημιουργιών μου" δήλωσε η σχεδιάστρια.

Στη δημοπρασία Gold: Το Midas Touch που διοργανώνεται σήμερα πωλούνται εκτός από τις δημιουργίες της Guo Pei αριστουργήματα σύγχρονης τέχνης, ρωσικά έργα τέχνης και Fabergé, έπιπλα και κομμάτια ασιατικής και ινδικής τέχνης, γλυπτικής, μεσαιωνικά χειρόγραφα, ρολόγια και κοσμήματα.

Η σχεδιάστρια με έδρα το Πεκίνο έγινε διάσημη όταν η σταρ της ποπ Ριάνα φόρεσε μία από τις χρυσαφί δημιουργίες στο κόκκινο χαλί του Met Gala το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ